Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

O Oτζαλάν απειλεί την Άγκυρα

ozalan1Απαιτεί κι άλλες παραχωρήσεις από την Άγκυρα ο Κούρδος ηγέτης…
onalert: Ο Αμντουλάχ Οτζαλάν φαίνεται πως δεν είναι ευχαριστημένος από το «δημοκρατικό πακέτο» που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δηλώνει πως « αυτό μπορούσα να κάνω δεν μπορώ περισσότερα».
Ο Κούρδος ηγέτης ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στη νήσο Ιμραλι, μέσω του αδελφού του έστειλε μήνυμα και τόνισε πως «θα έπρεπε να μου ανοίξουν τους ορίζοντες. Δεν το έκαναν. Εγω μπορώ μέχρι αυτό το σημείο». Ο Οτζαλάν φέρεται να μιλά για την κατάπαυση του πυρός και για την
αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη που ανακοίνωσε τον Μάρτιο.
Ο Κούρδος ηγέτης τονίζει πως ενδέχεται να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την Άγκυρα και τονίζει πως « από μένα και πέρα μπορούν να συνομιλούν με το όρος Κάντιλ( Κούρδοι του Β.Ιράκ) ή και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου στις 15 Οκτωβρίου. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού». Αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται απειλητικές καθώς ο Οτζαλάν δεν είναι ικανοποιημένος. Οι Κούρδοι περίμεναν περισσότερα από την κυβέρνηση Ερντογάν όπως τη διδασκαλία της Κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας που ελέγχονται από τους Κούρδους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Κουρδική γλώσσα θα διδάσκεται μόνο σε ιδιωτικά σχολεία και απελευθέρωσε την χρηση της Κουρδικής στην προεκλογική προπαγάνδα.
Οι Κούρδοι με την κατάπαυση του πυρός όπως και την μερική αποχώρηση των ανταρτών θεωρούν πως έχουν δώσει πολλά. Ο βουλευτής του BDP Aχμέτ Τούρκ είχε τονίσει πως με τους όρους αυτούς δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου