Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Morgan Stanley: "Ισχυρότερες οι προοπτικές στην Ελλάδα αντί στην Πορτογαλία

11D2E4BC318B5A13BE4EED7476E3574COι τραπεζικές μετοχές οδεύουν ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση κι αυτό αποτυπώνεται στις τιμές καθώς προεξοφλείται η επιστροφή κεφαλαίων προς το ΤΧΣ. Από το πρωί σήμερα, όπως ήδη έγραψε το Newmoney, για κάθε 90 σεντς του warrant (Εθνική) η μετοχή θα ανεβαίνει 10 σεντς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της Πειραιώς.
Και η ελληνική περίπτωση δεν μοιάζει με το Αμερικανικό Δημόσιο και την Citigroup. Εκεί, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν όλο το χρηματιστήριο για το γύρισμα της οικονομίας με πληθωρισμό όλων των assets, ενώ εδώ προηγήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.
Μ' αυτή την προοπτική, λίγο μετά τις 14.00 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωνε
άνοδο 2,43% και βρίσκεται στις 1194 μονάδες.
Με άνοδο 5,16% η Εθνική στα 4,28 ευρώ. κέρδη 6,29% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,69 ευρώ. Κέρδη 4,19% για τον ΟΤΕ στα 9,46 ευρώ - μετά και την απόφαση της Deutsche Telecom για αγορά ίδιων μετοχών.
Με πτώση 0,50% ο ΟΠΑΠ στα 9,95 ευρώ. κέρδη 4,20% για τον Ελλάκτωρα στα 2,98 ευρώ και 4,26% στα 2,94 ευρώ η ΓΕΚ- ΤΈΡΝΑ.
Morgan Stanley
Την ίδια ώρα την πίστη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας επαναδιατυπώνει σε έκθεση της με σημερινή ημερομηνία η Morgan Stanley, που διατηρεί πιο θετική στάση απ' το consensus καθώς "βλέπει" πως η ελληνική οικονομία "απορροφά τα τέσσερα σοκ που αντιμετωπίζει: ανησυχίες για έξοδο απ' την Ευρωζώνη, δομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή, πιστωτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μεγαλύτερη ευκαιρία σε σχέση με την επιβράβευση του ρίσκου που ενέχουν.
Η έκθεση υπό τον τίτλο "Greece vs Portugal, Shifting Sentiment" επιχειρεί να κάνει μία σύγκριση στις δύο χώρες. Οι αναλυτές της επενδυτικής σημειώνουν πως αν και η Πορτογαλία είναι αυτή που προηγείται στο δρόμο για την ανάκαμψη και ότι τα ρίσκα για το βασικό σενάριο της ανάπτυξης είναι πιο "ισορροπημένα" σε σχέση με αυτά της Ελλάδας, η χώρα μας έχει επιδείξει πολλή σημαντική πρόοδο.
Μάλιστα αν και το consensus πλησιάζει τις προβλέψεις της Morgan Stanley για τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας, στην περίπτωση της Ελλάδας υπολείπεται σημαντικά, αν και οι αναλυτές προτιμούν να σημειώσουν ότι απλά υπάρχει μεγαλύτερο έδαφος για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των ειδικών, ειδικά καθώς το rebalancing των δύο χωρών στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών πλέον δεν διαφέρει και τόσο.
Όπως σημειώνει η έκθεση η σταθεροποίηση του ΑΕΠ του χρόνου είναι κάτι που η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως. Εάν οι δανειστές της τρόικα και οι πολιτικοί της χώρας συνεχίζουν να συμβιβάζονται και στα δύο προγράμματα, όπως πιστεύουμε, και υπό την προϋπόθεση ότι η εγχώρια πολιτική που ασκείται δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά, τότε επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια θα έλθει.
Έτσι προτιμά σαφώς τα ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, αφού διαθέτουν καλύτερη σχέση επιβράβευσης του ρίσκου, αφού προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για δυνητική άνοδο σε ένα πιθανό σενάριο και μεγαλύτερη προστασία σε ένα αρνητικό σοκ. .
Σύμφωνα με την επενδυτική, και οι δύο αγορές είχαν ένα ράλι πρόσφατα, κάτι που δημιουργεί την πιθανότητα μίας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης. Ωστόσο επισημαίνει στους πελάτες - επενδυτές της να εστιάσουν στην μακροπρόθεσμη αξία και στο ελκυστικό προφίλ ρίσκου/επιβράβευσης σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.
Η Morgan θεωρεί για την Ελλάδα πως:
*Είναι πιο κοντά η ανάκαμψη. Μπορεί η πιστωτική κρίση να συνεχίζεται και το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο να υποχώρησε επιπλέον 3,8% στο β' τρίμηνο, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα κάπως σταθεροποιείται, αφού τα πολλά σοκ φαίνεται να έχουν απορροφηθεί όπως οι ανησυχίες για έξοδο απ' την Ευρωζώνη, βαριά λιτότητα και μεταρρυθμίσεις που προκαλούν βραχύπροθεσμη αβεβαιότητα για τις δουλειές και τις συντάξεις. Ωστόσο τα δομικά στοιχεία έχουν απογοητεύσει τελευταία και ως εκ τούτου ο δείκτης του ΑΕΠ δεν δείχνει μία ξεκάθαρη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του χρόνου.
*Ανακτάται η ανταγωνιστικότητα όμως ακόμα οι εξαγωγές δεν επωφελούνται. Σχεδόν έχει ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος απ' την είσοδο στην ΟΝΕ και μετά, κυρίως λόγω των σημαντικών περικοπών στους μισθούς και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ωστόσο δεν έχουν ευνοηθεί οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών, που σχεδόν είναι στάσιμες. Αυτό ίσως έλθει, σύμφωνα με την ανάλυση, από αλλαγές που δεν συνδέονται με τις τιμές... πχ με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την έναρξη μίας επιχείρισης κοκ
*Είναι σε τροχιά υλοποίησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αν και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 0,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο τα τελευταία ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις επιδόσεις του 2014 που ίσως οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,1% του ΑΕΠ αντί για 1,5% που προβλέπει το μνημόνιο.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και εφόσον οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν και οι προβλέψεις της τρόικα επιβεβαιωθούν, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους απ' τους πιστωτές στο α' εξάμηνο του 2014. Ωστόσο η τελική μορφή αυτής της νέας διευκόλυνσης δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί αφού οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.
Για να φθάσουμε όμως εκεί θα πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 11 δισ ευρώ τη διετία 2014 - 15, που μπορεί να ανακοινωθούν ως το τέλος του έτους ή λίγο πιο μετά.
Και σύμφωνα με την Morgan Stanley οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν "κλειδί" όπως και η μείωση του δημόσιου τομέα, δύο τομείς όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σημειώνει η επενδυτική.
(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου