Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Jeffrey Sachs: Η Ελλάδα έχει παγκόσμιο brand name αλλά δεν το εξάγει!

Δύο είναι οι βασικοί άξονες για την επίτευξη ανάπτυξης στην περίπτωση της Ελλάδας: το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να πέσει στις εξαγωγές, ενώ συγχρόνως η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας, όπως επισημαίνει ο Τζέφρι Σακς καθηγητής του Columbia University και ένας από τους πλέον διακεκριμένους οικονομολόγους.

Η Ελλάδα έχει προοπτική ανάκαμψης, όχι μόνο οικονομική αλλά και για μια καλύτερη ζωή, αφού έφτασε στον πάτο, δηλώνει ο ίδιος στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Πρέπει να σκεφτείτε ότι το κραχ του ’29 έγινε παγκοσμίως, ενώ αυτή τη στιγμή η οικονομική κρίση δεν είναι παγκόσμια. Η παγκόσμια οικονομία είναι 90 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα έχει ένα πολύ μικρό κομμάτι της. 
Υπάρχει μια τεράστια αγορά εκεί έξω, που μπορεί να γίνει πηγή για ευημερία και ανάπτυξη. 
Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη… μπράντα. Έχετε ανθρώπους με ταλέντο, μια πανέμορφη χώρα, την πιο υγιή διατροφή στον κόσμο και ενεργειακά αποθέματα αναξιοποίητα. 
Πρέπει να αναγνωρίσετε τους «πελάτες» σας και να χρησιμοποιήσετε διπλωματία», αναφέρει και συνεχίζει:

«Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό σας να ταξιδέψει με τους κορυφαίους επιχειρηματίες σας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία, ώστε να γνωρίσουν όλα όσα έχει η Ελλάδα να προσφέρει. 
Κοιτάξτε το παράδειγμα της Κίνας. Μια χώρα με 1,3 δισ. πληθυσμό -100 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας- δεν κοιτάζει την εσωτερική της αγορά, αλλά πώς θα εξάγει στον κόσμο. 
Δεν μπορείς να περιμένεις από το κράτος να σου δημιουργήσει ευκαιρίες, οι αγορές είναι εκεί έξω και εσείς πρέπει να βρείτε τρόπο να τις κερδίσετε», αναφέρει ο J.Sachs.

Παράλληλα θεωρεί αναγκαίες μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. «Δώστε φορολογικές ελαφρύνσεις σε καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες και ας υπάρχουν αντιρρήσεις από την τρόικα. Όταν έχεις 60% ανεργία στους νέους, δεν μπορείς παρά να πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να το χρησιμοποιήσεις αυτό το στοιχείο ως το βασικό σου επιχείρημα διαπραγμάτευσης.
Μειώστε το φόρο επιχειρήσεων εξισορροπώντας τον με υψηλότερο ΦΠΑ. 
Ξεκινήστε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, επιδοτήστε την εργασία τους για τους πρώτους 36 μήνες και δώστε έμφαση σε αναξιοποίητους τομείς της οικονομίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός υγείας, η εκπαίδευση και η αγροτική ανάπτυξη…».

Ακόμα, προτρέπει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδέψει με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία για να γνωρίσουν όλα όσα έχει η Ελλάδα να προσφέρει και προτρέπει την Ελλάδα να αντιγράψει το μοντέλο της Κίνας

Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρει πως είτε θα γίνει «κούρεμα», είτε μειωθεί το επιτόκιο, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές της. «Νομίζω είναι πιο λογικό να περιμένουμε μείωση επιτοκίου για πολιτικούς λόγους», εκτιμά, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κοντά σε μια τέτοια συμφωνία, την οποία πρέπει να διαπραγματευτεί πολύ προσεκτικά».






capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου