Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

FAZ: Μια «οικονομική» προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει η Ελλάδα

samarasΤον σχεδιασμό της Ελλάδας για μια «οικονομική» προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα σηματοδοτήσει και την «ανάσταση» της χώρας, περιγράφει σε ρεπορτάζ της η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ιδιαίτερη έμφαση επιδιώκεται να δοθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο ζήτημα της μετανάστευσης.
«Το κεντρικό μήνυμα θα λειτουργήσει καθησυχαστικά και για τους αλλοδαπούς δανειστές, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες: σχεδιάζεται μία πολύ οικονομική προεδρία. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί στον εξαντλημένο τους προϋπολογισμό και ελπίζουν στο τέλος να ξοδέψουν ακόμα λιγότερα.
Οι προκάτοχοί τους τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξοδέψει μεταξύ 60 και 80 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο συντάκτης και εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα έξοδα προκύπτουν για κάθε Προεδρία από τη
διοργάνωση συναντήσεων στη χώρα.
«Αυτό οι Έλληνες θέλουν να το περιορίσουν στο ελάχιστο. Πέρα από τις 13 ανεπίσημες συναντήσεις υπουργών, θα οργανωθούν συνέδρια, μόνον αν υπόσχονται πραγματικά να δώσουν κάτι», επισημαίνεται και διευκρινίζεται ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος, όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα συνηθιζόταν πολλές να οργανώνονται ανά την επικράτεια, προκειμένου να αναδειχθούν οι ομορφιές της χώρας.
Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας, ειδικά για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση μάλιστα που σε αυτήν συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισημαίνεται, πάντως, ότι κατά τις επισκέψεις τόσο της Άγγελας Μέρκελ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας που δεν επέτρεψαν οι επισκέπτες να ενοχληθούν από τους διαδηλωτές.
Σε επίπεδο ουσίας, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα σχεδιάζει μια «νέα προεδρία», όρος με τον οποίο νοείται η ανάσταση της ίδιας της χώρας, όπως διευκρινίζεται.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα τεθούν είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και η ανάπτυξη στην Ευρώπη, με έμφαση στην κοινωνική διάσταση, χωρίς, ωστόσο, τη δημιουργία νέων ταμείων στις Βρυξέλλες, αλλά με στόχο την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί από την Ελλάδα και στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της αναζήτησης «πανευρωπαϊκών» λύσεων. «Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας αναμένεται να μπορούν, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστούν καλύτερα οι ήδη ισχύουσες συμφωνίες επαναπροώθησης με την Τουρκία και το Πακιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου