Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

De Tijd: Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα

psalidi-misthoiΣτην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρεται ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή βελγική εφημεριδα De Tijd υπό τον τίτλο «Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι Έλληνες έχουν γονατίσει από την πολιτική σκληρής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί από τους ξένους δανειστές, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.
Όπως ειδικότερα σημειώνεται, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλα “οριζόντια” μέτρα. «Η κοινωνία δεν
αντέχει πια νέα μέτρα», τονίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν την Τετάρτη. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον – συνεχίζει η εφημερίδα – είναι η αντίδραση της τρόικας, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν στις ελληνικές αρχές σε ό, τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχει το πρόγραμμα διάσωσης.
Γεγονός είναι, παρατηρεί η εφημερίδα, ότι οι δραστικές περικοπές και οι αυξήσεις φόρων βοήθησαν τα τελευταία χρόνια στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, τα ίδια αυτά μέτρα έχουν οδηγήσει και σε έναν “στραγγαλισμό” της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή μείωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έξι χρόνια.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό – προσθέτει – ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες είναι – κατά μέσο όρο – φτωχότεροι σήμερα κατά 40%, συγκριτικά με το 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο μέσος μισθός παρουσιάζει μείωση κατά 34% σε σχέση με το 2009, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα έχουν εξίσου υποχωρήσει κατά 26%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου