Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Άρθρο Παπανδρέου στο CNN: Το δημοψήφισμα δεν το ζήτησα για πλάκα



GEORGE 420 420Με ένα άρθρο του στο CNN το οποίο έχει τον τίτλο «Ανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει τοξικός καιροσκοπισμός και πολιτικός εξτρεμισμός.

Γράφει μεταξύ άλλων ότι "Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μια στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις".
Τονίζει την ανάγκη η πολιτική με τη συμμετοχή των πολιτών να γίνει ξανά τέχνη για να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο.
Ο κ. Παπανδρέου γράφει ότι οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοινωνιών.
Πρέπει, τονίζει, να επανεξεταστουν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, με την σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί για να πάρουμε
δάνεια και αναγνωρίζει ότι εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα ήταν φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας και οι οποίοι δεν ευθύνονταν για την κρίση.
Λέει επίσης ότι η σκληρή αυτή λιτότητα, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
"Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός", γράφει ο πρώην πρωθυπουργός και λέει μάλιστα ότι στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά".
Αναφερόμενος στον δημοψήφισμα, εξηγεί ότι έκανε αυτή την πρόταση προκειμένου να δώσει στο λαό την δυνατότητα να πουν ναι ή όχι στο πρόγραμμα διάσωσης.
Τέλος, εξηγεί ότι αν και η πρότασή του έπεσε στο κενό οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας, σε πολιτική συναίνεση γιατί μόνο έτσι μπορούν οι χώρες να βγουν από την κρίση και το αδιέξοδο. (newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου