Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Bloomberg: «Γιατί οι φασίστες τα πάνε καλύτερα στην Αυστρία από ότι στην Ελλάδα»

newego_LARGE_t_1101_54253973Μπορεί Αυστρία και Ελλάδα να έχουν πολλές διαφορές, έχουν όμως τουλάχιστον ένα κοινό, πέρα από το ότι είναι και οι δυο μέλη της ευρωζώνης. Αντιμετωπίζουν αμφότερες την ταχύτατη άνοδο υπερεθνικιστικών κινημάτων και παραδόξως η βουτηγμένη στα χρέη Ελλάδα, κάνει καλύτερη δουλειά στην πάταξη των ακροδεξιών, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg.
«Ο Χ. Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, προσπαθεί να διατηρήσει μια πιο χαμηλών τόνων στάση σε σχέση με τα πολιτικά του πιστεύω. Όταν κυκλοφόρησε ευρέως μια φωτογραφία του που τον έδειχνε να κάνει νεοναζιστικό χαιρετισμό ο οποίος έχει απαγορευτεί στην Γερμανία, αλλά όχι στην Αυστρία, υποστήριξε ότι απλώς προσπαθούσε να παραγγείλει τρείς μπύρες. Οι ψηφοφόροι ήξεραν ότι επρόκειτο για αφελής δικαιολογία, μια απόπειρα του Στράχε να διαψεύσει τα όσα λέγονταν για τους δεσμούς του με
ακροδεξιούς.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, χαιρετά ναζιστικά- δεν απαγορεύται στην Ελλάδα- και δεν το κρύβει. Αντιθέτως έχει υποστηρίξει ότι αυτά τα χέρια που χαιρετούν έτσι, τουλάχιστον είναι καθαρά, δεν κλέβουν» γράφει στο Bloomberg, o Leonid Bershidsky.
«Τόσο ο Στράχε, όσο και ο Μιχαλολιάκος είναι φανατικοί εχθροί των πακέτων διάσωσης. Ο μεν πρώτος γιατί κοστίζουν πολλά στους φορολογούμενους της χώρας του, ο δεύτερος, γιατί έχουν γίνει αιτία για αυστηρά μέτρα λιτότητας. Και οι δυο αρχηγοί καταγγέλλουν το τσουνάμι λαθρομεταναστών από ισλαμικές χώρες που δεν εντάσσονται και αποτελούν μεγάλο βάρος για την κοινωνία.
Ο Κρίστιαν Στράχε πανηγυρίζει το βράδυ των εκλογών στην Αυστρία (29/9).
Ο Κρίστιαν Στράχε πανηγυρίζει το βράδυ των εκλογών στην Αυστρία (29/9).
«Και οι δυο είναι χαρισματικά πολιτικά όντα. Ο Αυστριακός πολιτικός ασχολείται με την χιπ-χοπ μουσική, και στο facebook έχει 170.000 φίλους. Ο Μιχαλολιάκος είναι παθιασμένος ομιλητής…με χαρακτηριστικό τόνο στην φωνή που έχει γίνει σήμα-κατατεθέν».
Ο διαβόητος χαιρετισμός
Ο διαβόητος χαιρετισμός«Υπάρχουν φυσικά ορισμένες διαφορές, τόσο επιφανειακές, όσο και πιο ουσιαστικές. Ο γοητευτικός και γυμνασμένος Στράχε, επιδεικνύει το σώμα του. Το έκανε και στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία. Ο Μιχαλολιάκος από την άλλη είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, πιο κοντός, σχεδόν κωμικός στις φωτογραφίες» αναφέρει ο Bershidsky, εξηγώντας ότι υπάρχει ένα σημαντικό σημείο που διαφοροποιεί σημαντικά τους δυο άνδρες:
«Είναι μια κρίσιμης σημασίας διαφορά που εξηγεί γιατί ο Μιχαλολιάκος βρίσκεται αυτή την στιγμή στην φυλακή κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Στράχε γιορτάζει μια εκλογική νίκη. Η Χρυσή Αυγή έχει καταφύγει στην βία, επιτιθέμενη σε αριστεριστές και μετανάστες στους δρόμους. Η ίδια η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, είχε συλληφθεί για επίθεση…Στις 18 Σεπτεμβρίου, οπαδός της Χρυσής Αυγής, μαχαίρωσε τον αριστερό ράπερ, Παύλο Φύσσα.
Αντιθέτως, το κόμμα της Ελευθερίας, κινείται προσεκτικά, αποφεύγοντας μια τόσο βίαιη εικόνα. Επιθυμεί να αποτελεί κομμάτι του mainstream πολιτικού χώρου στην Ευρώπη» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Κατά μία έννοια, οι Έλληνες στάθηκαν πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στους αγροίκους της Χρυσής Αυγής, απέκτησαν ένα…εμβόλιο κατά του υπερεθνικισμού» διαπιστώνει ο αρθρογράφος και κάνει λόγο για πτώση της δημοτικότητας της ΧΑ.
Αντιθέτως, «στην ειδυλλιακή Αυστρία, όπου καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ- μόλις 4,8% -μια πιο καλοήθης μορφή της ίδιας ασθένειας, εξαπλώνεται χωρίς να υφίσταται έλεγχο» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου