Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τον δρόμο της ρήξης με την τρόικα επιλέγει η κυβέρνηση


Δρόμο δίχως γυρισμό, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, φαίνεται ότι έχει πάρει η κυβέρνηση. Κάτω από το βάρος των αδιάλλακτων χαρτογιακάδων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αλλά και με πρώτη προτεραιότητα να σταματήσουν εδώ και τώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τηρήσει σκληρή γραμμή.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του Στουρνάρα αλλά και του Ευ. Βενιζέλου.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια, ένας κοινός τόπος όλων να δώσουν στην τρόικα να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο με τα οριζόντια μέτρα που σημαίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Το πρώτο βήμα έκανε ο Γ. Στουρνάρας στο Γιούρογκρουπ όταν ακούγοντας τον Άσμουσεν και άλλους
να απαιτούν νέα μέτρα είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί κι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα.
Τη σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ζήτησε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με τα μέτρα. «Πρέπει να μάθουμε να πολεμάμε, να καταστρέφουμε και να ξαναχτίζουμε» είπε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις για να ξεπεράσει την κρίση, με κοινές πολιτικές και σεβασμό».
Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει δυσκολίες αλλά πρέπει να ενδυναμώσει τις συνεργασίες της».
Από την Αθήνα, ο Ε. Βενιζέλος στην ίδια γραμμή, κάνοντας δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια τόνισε: «Υπάρχει μια ανακύκλωση προβλημάτων και προβληματισμών, που αδικούν τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και περιμένουμε να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, γιατί χρειάζεται μια αντιμετώπιση η οποία θα δώσει μια πολιτική προοπτική στην ευρωζώνη και να δείξουν οι εταίροι μας ότι αντιλαμβάνονται το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί εδώ, να μην το κλονίζουν. Γιατί πρέπει να προχωρήσουμε πια εκεί που πρέπει: στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».
Πάνω σ’ αυτό λοιπόν θα στηριχθούν οι Έλληνες στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο. «Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών», θα είναι το βασικό σύνθημα.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η τρόικα κρατά πολύ σκληρή γραμμή, κυρίως επειδή η Γερμανία δε θέλει χαλάρωση. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό ο οποίος βγήκε και στον Άσμουσεν προχθές.
Από την άλλη, είναι φανερό ότι οι δανειστές θέλουν αίμα. Την Τρίτη οι Ιρλανδοί, που είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο, ανακοίνωσαν προϋπολογισμό λιτότητας το 2014. Επίσης, οι Πορτογάλοι ανακοίνωσαν απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών άνω των 600 ευρώ σε ποσοστό έως 12%. Αυτό δείχνει ότι οι πιέσεις είναι αφόρητες για περιοριστικές πολιτικές στις προβληματικές χώρες.
Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο. Βρίσκεται σε μονόδρομο και δεν μπορεί να κάνει πίσω.
Κι όπως έλεγε και ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, Κων. Καβάφης, «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις …»
Όπως είμαστε πριν δε θα γίνουμε, αυτό είναι σίγουρο. Τουλάχιστον να μην εξευτελίσουμε και τα λίγα που μας έμειναν να είμαστε περήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου