imvrosΉταν όνειρό τους και το πραγματοποίησαν καταφέρνοντας να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια. Μετά από πενήντα χρόνια κατάφεραν να λειτουργήσει ξανά το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα σβήσει η ελληνική γλώσσα από το νησί.
«Η εκπομπή “360°” ταξίδεψε στην Ίμβρο, το άλλοτε ελληνικό νησί, λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου και κατέγραψε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έκαναν πραγματικότητα ένα όνειρο χρόνων: να χτυπήσει ξανά το κουδούνι σε ελληνικό σχολείο», μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου.
Στο νησί που κάποτε ζούσαν 6.000 Έλληνες, τώρα δεν ζουν περισσότεροι από 300. Για την εκπομπή της που θα μεταδοθεί απόψε από τον ALPHA η δημοσιογράφος κατέγραψε τη ζωή των λιγοστών αυτών ελλήνων κατοίκων, αλλά και συνομίλησε με τους ανθρώπους που κυνήγησαν και πραγματοποίησαν το άπιαστο για πολλούς όνειρο της επαναλειτουργίας του ελληνικού σχολείου. Η «ψυχή» του ελληνικού σχολείου, η ιδρύτριά του Άννα Κουτσομάλλη εξηγεί στην κάμερα της
εκπομπής την ιστορία της, που όμως μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου:
«Όταν το 1964 η Τουρκία έκλεισε τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, όλα τα Ιμβριωτάκια έπρεπε για να συνεχίσουν το σχολείο να φύγουν από την οικογένεια και το νησί τους για άλλου. Η Άννα Κουτσομάλλη σε ηλικία 6 χρονών έφυγε από την Ίμβρο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της φανερά στεναχωρημένος την κρατούσε από το χέρι σε όλη την διαδρομή. Όταν έφτασαν στο νέο σχολείο της Πόλης, ο δάσκαλος είπε στην Άννα να αφήσει τον πατέρα της να πάει στο μπάνιο. Η Άννα τον αφήνει, ξέροντας που δεν θα τον ξαναδεί, θα ζήσει οικότροφη σε ελληνικά σχολεία της Πόλης και μόνο στην εφηβεία της θα συνδεθεί πάλι με την οικογένειά της. Πενήντα χρόνια μετά η Άννα θα κληθεί σήμερα να ιδρύσει το μοναδικό ελληνικό σχολείο που επεναλειτουργεί στην Ίμβρο».
Συγκλονιστικές και οι υπόλοιπες μαρτυρίες στην κάμερα της εκπομπής που «Παρακολουθεί τη Μαρία που άφησε την ζωή της στη Θεσσαλονίκη και γύρισε στη γενέτειρά της μαζί με το μικρό Δημήτρη για να μαθητεύσει στο νέο σχολείο. “Με καλούσε η Ίμβρος”, λέει χαρακτηριστικά η Μαρία, χωρίς να κρύβει όμως τον φόβο και την ανασφάλειά της για την καινούργια ζωή που ξεκινά στο νησί. “Είχα υποσχεθεί στη μητέρα μου πριν πεθάνει, ότι ο εγγονός της θα λάβει Ελληνική παιδεία” θα πει η άλλη Μαρία, η μητέρα του μικρού Αλέξανδρου που μέχρι φέτος πήγαινε σε Τουρκικό σχολείο, αφού Ελληνικό δεν υπήρχε στο νησί. “Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ικανοί για μεγάλα θαύματα”, τονίζει η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Μπερμπέρη που επέστρεψε με τον άντρα της και το νεογέννητό παιδί τους στο νησί.»
Οι Ιμβριώτες πιστεύουν πως λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και άλλες οικογένειες θα σκεφτούν του χρόνου να εγκατασταθούν στην Ίμβρο και ότι οι Έλληνες θα πληθύνουν. (newsit)