Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Νικήσιανης για το Αρσενικό


Δελτίο Τύπου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Νικήσιανης για το Αρσενικό

Απόφαση Γενικής συνέλευσης των γονέων του 1ου Δημοτικού σχολείου Νικήσιανης.

Με την έναρξη του σχολικού έτους και μετά την ενημέρωση που είχαμε από την διεύθυνση υγείας με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νικήσιανης την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 αποφασίσαμε την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος και εξουσιοδοτούμε το προεδρείο του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων όπως το παραδώσουν στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου,  στον Δήμαρχο Παγγαίου, στους Αρχηγούς της Αντιπολίτευσης.
Και να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην Διεύθυνση υγείας
και Κοινωνικής Μέριμνας καθώς και στα Μ. Μ. Ε.

Ψήφισμα της Γενικής συνέλευσης των γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Νικήσιανης.

 Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την έντονη αγωνία μας, σχετικά με την για πέμπτο μήνα συνεχιζόμενη απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού στην Νικήσιανη λόγω μόλυνσης του με αρσενικό (As), όπως αυτή προκύπτει και από το συνημμένο έγγραφο της Δ. Υγείας Καβάλας.
Η αγωνία αυτή μεγιστοποιείται όταν αναλογιζόμαστε τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στην υγεία, πρώτα και πάνω από όλα, των παιδιών μας.
Ιερή υποχρέωση και προσπάθεια όλων μας είναι ,τα παιδία μας να μεγαλώνουν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και μακριά από οποιονδήποτε βλαπτικό παράγοντα. Σε αυτήν την προσπάθεια μας ,θέλουμε τον Δήμο Παγγαίου αρωγό και συμπαραστάτη και όχι εχθρό και αντίπαλο.
Πιστεύουμε ότι πρέπει πλέον να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο τουλάχιστον από τετραετίας χρονίζον πρόβλημα των νερών της Νικήσιανης, με ένα νέο τεχνικό έργο και όχι με προσωρινή και αμφίβολη λύση όπως αυτή των φίλτρων.
Θέλουμε να πάψουμε τα παιδιά μας και εμείς να είμαστε τα πειραματόζωα μιας μεσοβέζικης και προσωρινής λύσης δηλαδή των Φίλτρων τα οποία παρότι εδώ και ένα χρόνο μετά από μια διετή καθυστέρηση τοποθετήθηκαν και δεν έχουν δήξει αποτελεσματικότητα όπως αποδεικνύετε μετά την πεντάμηνη απαγόρευση από την διεύθυνση υγείας.
Ζητάμε από τον Δήμο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, την Δ.Υγειας Καβάλας καθώς και τον Ιατρικό σύλλογο Καβάλας, μέσω μιας ενημερωτικής ημερίδας την όσο το δυνατόν ευρεία και ξεκάθαρη ενημέρωση των κατοίκων για την υπάρχουσα απαγόρευση και το πρόβλημα των νερών καθώς για τις βλαβερές συνέπειες από την χρήση του.
Απαιτούμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και την οριστική άρση της απαγόρευσης από την διεύθυνση υγείας , το ελάχιστο που δικαιούνται τα παιδία μας και οι οικογένειες μας.
Δηλαδή την δωρεάν διανομή καθαρού και υγιεινού νερού από την ΔΕΥΑ Παγγαίου , με όποιο τρόπο κρίνεται πιο πρόσφορος. Ενδεικτικά Διανομή εμφιαλωμένου νερού στο μοντέλο της διανομής που πραγματοποίησαν για ένα μήνα και πλέον οι σύλλογοι  γονέων σε 320 και πλέον οικογένειες ή με την μεταφορά νερού με υδροφόρες από γεωτρήσεις που βρίσκονται 2-3 χιλιόμετρα από την Νικήσιανη.
Θα θέλαμε σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Παγγαίου να συζητηθούν οι τρόποι μη πληρωμής των τελών ύδρευσης, για όλο το διάστημα της απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού.
Προτείνουμε ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με κάποια Ιατρική Σχολή της Χώρας  να προχωρήσει σε επιδημιολογική μελέτη, σε βάθος χρόνου, σχετικά με τις αιτίες ασθενειών και θανάτου των κατοίκων της περιοχής σε συνάρτηση με τις πιθανές μακροχρόνιες βλάβες από τα μολυσμένα με αρσενικό (As) πόσιμα ύδατα.
Εμείς οι γονείς της Νικησιανης και πολύ περισσότερο τα παιδία μας, θέλουμε τον Δήμο Παγγαίου σύμμαχο στο μεγάλο πρόβλημα της ποιότητας του νερού που πίνουμε και όχι πολέμιο.
Ευελπιστούμε στην αμέριστη βοήθεια του Δήμου και της ΔΕΥΑ Παγγαίου για την υλοποίηση των παρά πάνω, ούτως ώστε τα παιδιά μας και εμείς οι κάτοικοι της Νικήσιανης να είναι προστατευμένα από τις βλαπτικές επιδράσεις του αρσενικού (As).
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε παρά την θέληση μας σε άλλα μέσα ώστε να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο δηλαδή καθαρό και ασφαλές νερό για τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.
Εδώ να προσθέσουμε ότι επειδή δεν υπάρχουν σύλλογοι γονέων του Νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού Νικήσιανης εκπρόσωποι των γονέων προσυπογράφουν το ανωτέρω ψήφισμα.
DY1 DY2
Το Προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων 1ου  Δημοτικού Σχολείου Νικήσιανης.
videotex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου