Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Το πιο μεγάλο έγκλημα της Τρόϊκας


Έκανε πολλά λάθη η τρόικα. Άλλα ομολογημένα και άλλα ανομολόγητα. Άλλα συγγνωστά και άλλα ασύγγνωστα. Έκανε πολλές λαθροχειρίες σε συντελεστές, πολλαπλασιαστές και τελεστές. Έκανε αμίμητες γκάφες σε “word”, σε “power point” και σε “excel”. Όλα αυτά είχαν την δική τους σημασία στην παταγώδη αποτυχία του προγράμματος που πρότειναν οι τεχνοκράτες της για την χώρα μας. Από μόνα τους όμως δεν τεκμηριώνουν κακές προθέσεις, ούτε αποκαλύπτουν σκοτεινές οικονομικές συνομωσίες.
Ανάμεσα στα πολλά αυτά λάθη, που κάποιος καλόπιστος απέναντι στους δανειστές θα μπορούσε και να ανεχθεί υπό όρους, η τρόικα διέπραξε και ένα κολοσσιαίο, αδικαιολόγητο και συνεχές ΕΓΚΛΗΜΑ. Πίστεψε και παριστάνει ακόμη πως πιστεύει τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών μας όσον αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ήταν και είναι
εντελώς απαραίτητες για την σωτηρία της χώρας. Ποτέ της η τρόικα δεν επέμεινε στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και των ρήξεων με το οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο δεκαετιών, δεχόμενη ως «αντάλλαγμα» -  «αντίδωρο» ατελέσφορα, σκληρά και οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, που οδήγησαν αργά αλλά σταθερά στην φτωχοποίηση του λαού μας.
Ακόμη κι αυτοί που είδαν στην τρόικα αρχικά μιαν αναλαμπή ελπίδας πως τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν σε τούτη την χώρα, αντιλαμβάνονται τώρα τον βαθιά προβοκατόρικο και εντελώς αποπροσανατολιστικό ρόλο που έπαιξε αυτή στο φαντασιακό  προτσές για την σωτηρία της χώρας.
Για την ακρίβεια, η τρόικα ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕ! Δεν μας φέρθηκε ποτέ σαν εταίρους, συμμάχους ή έστω παραστρατημένους συνεργάτες. Παρά μας φέρθηκε σαν ξένους, επαίτες ή ιθαγενείς. Και ήταν λογικό κάτι τέτοιο την στιγμή που το «σχήμα» χρησιμοποίησε «τεχνογνωσία», τακτικές και λογική από το ΔΝΤ.
Αντί λοιπόν να μας μάθει να ψαρεύουμε για να επιβιώσουμε και να υπάρχει ελπίδα να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, μας πρόσφερε εν είδει ελεημοσύνης κάτι λίγα ψάρια, αποπετάματα της πλούσιας ψαριάς των χωρών του βορρά, την ίδια ώρα που επέτρεπε (αν δεν ενθάρρυνε κιόλας) την απαξίωση των αλιευτικών μας μέσων και την συρρίκνωση των αλιευτικών μας αποθεμάτων. Παράλληλα, άφηνε εντελώς απείραχτο το πολυδαίδαλο, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό «κεντρικό λιμεναρχείο», λες και θα μπορούσε εκείνο από μόνο του να επιβιώσει, χωρίς βάρκες και ψαράδες να ελέγξει, ψαρέμπορους και ψαραγορές να ρυθμίσει, εισοδήματα και αλιεύματα να φορολογήσει.
Την ίδια ώρα η τρόικα πρόδωσε και τους εντολοδόχους της! Ο δρόμος τον οποίο μας υπέδειξε, είναι ο πιο πρόσφορος για να μην πληρωθούν ποτέ τα δανεισμένα τους. Το μεγάλο έγκλημα εναντίον της Ελλάδας, γρήγορα θα γυρίσει μπούμερανγκ κατευθείαν στην καρδιά της πληγωμένης ευρωζώνης.
Υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε η τρόικα αλλάζοντας ρότα να σώσει την παρτίδα στην χώρα μας; Ίσως και να υπάρχει, εκείνο όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα είναι η παραμικρή πρόθεση των εταίρων – δανειστών μας και εντολοδόχων της, προς μια τέτοια νέα κι ελπιδοφόρα αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αντίθετα, όλα μοιάζουν να οδηγούν σε μια «lose – lose» κατάσταση, όπου εμείς μεν θα υποφέρουμε για πολλά χρόνια ακόμη, αυτοί δε θα αναγκαστούν να μας «σέρνουν» ξοπίσω τους σαν αποτρόπαιο και ανεπιθύμητο λάφυρο, κηλίδα και όνειδος του άλλοτε λαμπερού και πολλά υποσχόμενου ενωσιακού ευρωπαϊκού ονείρου.
Akenaton    
ΥΓ. Προς επίρρωση των ανωτέρω: Το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή άνοιξε μετά κόπων και βασάνων μετά από διετή προσπάθεια. Άρκεσε μια εβδομάδα και μια υπουργική εγκύκλιος (περί πρότερης εγγραφής στο ΙΚΑ ως «φορτοεκφορτωτή» του αιτούμενου την άδεια να το εξασκήσει) για να ξανακλείσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου