Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται

[Και εδώ το λέμε, αλλά κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι οι ψηφοφόροι είναι πρόβατα περασμένων εκλογών...]

Του Κωνσταντίνου Ζούλα

«Ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Ο Τσουκάτος δεν παραδέχθηκε ότι κατέθεσε στο ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens; Ο Παπαγεωργόπουλος δεν μπήκε ισόβια έχοντας καταληστέψει το Δημόσιο; Ε, λοιπόν, γιατί είναι η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και όχι το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ.; Εγώ, που είμαι μέλος της Χ.Α. και δουλεύω 15
ώρες για τα τρία παιδιά μου, σου φαίνομαι εγκληματίας;». Η συνομιλία μου αυτή με έναν ταξιτζή έγινε αφορμή κάποιων σκέψεων που έχει νόημα να διατυπωθούν σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Ακόμη και όσοι σιχαινόμαστε τη Χρυσή Αυγή έχουμε συναναστραφεί με οπαδούς της. Ξέρουμε επομένως ότι οι 426.000 ψηφοφόροι της δεν είναι ούτε δυνάμει εγκληματίες ούτε έστω ενσυνείδητοι υποστηρικτές μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι πεπλανημένοι πολίτες οι οποίοι εξοργισμένοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. χρησιμοποίησαν τη Χ.Α. ως τιμωρό τους. Ενδομύχως μάλιστα πιστεύουμε ότι η πλειονότητά τους, ελλείψει στοιχειώδους παιδείας, είναι πεπερασμένης αντίληψης, λησμονώντας, βέβαια, ότι με ανάλογα κριτήρια οι σημερινοί χρυσαυγίτες ψήφιζαν μέχρι πρόπερσι τα ίδια κόμματα που ψηφίζαμε και εμείς...

Με αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να προβληματιστούμε για το εξής: ο τρόπος που διώκεται η Χ.Α. έχει πείσει τους ψηφοφόρους της ότι το κόμμα τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στυγνή εγκληματική οργάνωση; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Οχι για τη βασιμότητα των κατηγοριών – γι’ αυτήν αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη. Αλλά για τη βιαστική ταύτιση σύσσωμης της Χ.Α. με εγκληματική συμμορία.

Θα γίνω σαφέστερος: η κοινή λογική λέει ότι είναι αδύνατον οι ψηφοφόροι της ή ακόμη και τα χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη της να γνώριζαν τις μεθόδους που, όλα δείχνουν, ότι μετήρχετο η ηγετική της ομάδα. Επομένως ήταν λάθος η στοχοποίηση όλου του κόμματος, κι ακόμη μεγαλύτερο η αμετροεπής στάση των ΜΜΕ τα οποία εν μια νυκτί ταύτισαν σύσσωμη τη Χ.Α. με εγκληματική οργάνωση. Διότι, αλίμονο αν είναι δυνάμει εγκληματίας ο οικογενειάρχης ταξιτζής του προλόγου ή ένας πιτσιρικάς που ενεγράφη στη Χ.Α. απλώς πιστεύοντας στην παραμύθα του εθνικισμού. Μπείτε για λίγο στη θέση τους ακούγοντας τις «ειδήσεις». Ή, καλύτερα, θυμηθείτε πώς αντέδρασαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Ανδ. Παπανδρέου σύρθηκε -δικαίως ή αδίκως- στα δικαστήρια.

Βάσει αυτού του σκεπτικού συνιστούν ακόμη μεγαλύτερο λάθος οι εκδικητικές φωτογραφικές διατάξεις που επιδιώκουν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Χ.Α. ή και να αφαιρέσουν από τους βουλευτές της το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Διότι, η τακτική αυτή ενισχύει το επιχείρημα της Χ.Α. ότι «μέσω μιας προσχηματικής δίωξης επιχειρείται η πολιτική της εξόντωση απ’ όσους τρέμουν τη δημοσκοπική της έκρηξη». Υπενθυμίζεται, παρεμπιπτόντως, ότι από τους 18 βουλευτές της, για τους 12 δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Επομένως ας απαντήσει κάποιος στον ταξιτζή «γιατί κόβεται η χρηματοδότηση της Χ.Α. πριν δικαστεί, και όχι του ΠΑΣΟΚ όταν ακόμη και σήμερα δεν έχουν διερευνηθεί τα οικονομικά σκάνδαλα που κατήγγειλε ο Βενιζέλος στον Παπανδρέου».

Με λίγα λόγια, εκτιμώ ότι το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι εστράφη κατά μισού εκατομμυρίου πολιτών τους οποίους απαξίωσε ως υποστηρικτές εγκληματιών, αντί εξαρχής να καταδείξει με ακλόνητα στοιχεία ότι μέσα στο εν λόγω κόμμα υπάρχει μια «μαύρη χήνα» που λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση άνευ της παραμικράς αμφιβολίας. Το δε σφάλμα και της αντιπολίτευσης είναι ότι υιοθέτησε τη βολική δίωξη σύσσωμης της Χ.Α. χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και ένα κόμμα που εχθρεύεται τη Δημοκρατία αντιμετωπίζεται πολιτικά, όχι νομικά. Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί επί έναν χρόνο ουδέποτε είδαμε στους «συνταγματικούς» βουλευτές, αντί να σνομπάρουν αφ’ υψηλού τους χρυσαυγίτες, να αποδομούν με επιχειρήματα και αποφασιστικότητα τις σάχλες που υποστηρίζουν. Οχι μόνον για τους λαθρομετανάστες, αλλά για την οικονομία, τη λειτουργία του Δημοσίου, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα.

Με τις σκέψεις αυτές, επιτρέψτε μου μια όχι και τόσο ευοίωνη πρόβλεψη. Οσοι πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. θα επιστρέψουν άρον άρον στα «καθεστωτικά» κόμματα είναι μάλλον γελασμένοι. Πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., που ομνύουν σήμερα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όταν είναι κοινό μυστικό ότι έχουν αποφύγει να την επιβάλουν ακόμη και στον οίκο τους. Οσοι αμφιβάλλουν, ας ρωτήσουν τον πρώτο ταξιτζή που θα τους πάρει κούρσα...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου