Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στο Λευκό Οίκο οι ηγέτες του Κογκρέσου και το «λόμπι» των τραπεζών – Κρίσιμες διαβουλεύσεις

ipaΜε τους ηγέτες των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θα συναντηθεί απόψε στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με την έγκριση του προϋπολογισμού και την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Οι ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να ψηφίσουν μια σειρά νομοσχεδίων που θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει εν μέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μολονότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αυτά τα αποσπασματικά μέτρα.
Τα πέντε μίνι-νομοσχέδια που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι αφορούν τη χρηματοδότηση των μουσείων και εθνικών μνημείων, των υπηρεσιών που παρέχουν αρωγή στους βετεράνους, της πόλης
της Ουάσινγκτον, των εφέδρων του στρατού και της έρευνας για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, χαρακτήρισε “τρελή” την ιδέα των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. “Το να ξανανοίξουν μόνο τις κρατικές υπηρεσίες που τους αρέσουν δεν είναι υπεύθυνη λύση”, τόνισε.
Μια πρώτη απόπειρα έγκρισης τριών νομοσχεδίων για τη μερική επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το βράδυ της Τρίτης, απέτυχε καθώς οι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να τα ψηφίσουν και έτσι δεν συγκεντρωνόταν η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος. Στις νέες ψηφοφορίες, σήμερα, αρκεί απλή πλειοψηφία για να εγκριθούν τα νομοσχέδια.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα δεχτεί αργότερα απόψε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ καθώς και τους αρχηγούς των μειοψηφιών στα δύο Σώματα, την Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και τον Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων με τον Λόιντ Μπλάνκφαϊν της Goldman Sachs, τον Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup, τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase & Co και τον Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America. Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.
ΔΝΤ: Ηπιες επιπτώσεις για την ώρα
Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς το παρόν έχει «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που προκαλεί, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι στιγμής ήταν ήπια, με τις επιπτώσεις στις αγορές να είναι σχετικά περιορισμένες», δήλωσε η Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ.
Τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο έχουν αντιδράσει συγκρατημένα στη μερική διακοπή λειτουργίας τμημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου