Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Γενναιόδωρο το Υπουργείο με τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ (όλες οι προσλήψεις ανά ειδικότητα)


Γενναιόδωρο το Υπουργείο με τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ (όλες οι προσλήψεις ανά ειδικότητα)
Ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς ως μήνας προσλήψεων αφού παραδοσιακά κάθε χρόνο προσλαμβάνονται χιλιάδες αναπληρωτές.
Η φετινή όμως χρονιά διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς μέχρι στιγμής οι προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε μόλις 1.644 όταν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί 3.801 προσλήψεις. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 1η Οκτωβρίου του 2012 1.296 προσλήψεις ενώ φέτος ανέρχονται σε μόλις 320. Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 2 ώρες φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομήσει το Υπουργείο χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών παρά τις μαζικές
συνταξιοδοτήσεις και τους μηδενικούς διορισμούς.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω κρατικού προϋπολογισμού έχουν προσληφθεί μόνο φιλόλογοι, φυσικοί και μαθηματικοί ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι προσλήψεις είναι επίσης περιορισμένες καθώς έχουν προσληφθεί συνολικά 1324 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα μέσω κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκαν 3.545 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών. 

Φαίνεται λοιπόν ότι το Υπουργείο αποδεικνύεται ιδιαίτερα φειδωλό με τις προσλήψεις του κρατικού προϋπολογισμού που το αντίστοιχο περσινό διάστημα έφθασαν τις 3.801 ενώ φέτος είναι 2.157 λιγότερες φθάνοντας τις 1.644. 

Αντίθετα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα γενναιόδωρο με τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ και οι οποίες δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι και την 1η Οκτωβρίου προσελήφθησαν συνολικά 8.012 αναπληρωτές με τις περισσότερες προσλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ για καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις. Συνολικά 6.368 προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου ήτοι το 79.5% των προσληφθέντων πραγματοποιήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 4.924. 
Μάλιστα, για πρώτη φορά, προσελήφθησαν 873 δάσκαλοι μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα σχολεία καθώς οι μόνιμοι δάσκαλοι πιθανόν να έχουν διατεθεί για την κάλυψη του πρωινού προγράμματος. Γενικότερα οι περισσότερες προσλήψεις για το ΕΣΠΑ αφορούν την ειδική αγωγή στην οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμοι διορισμοί και τα κενά καλύπτονται παραδοσιακά με αναπληρωτές.

Συνολικά για δομές της ειδικής αγωγής και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης πραγματοποιηθήκαν 3.809 προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο ευνοημένη ειδικότητα είναι αυτή των δασκάλων Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71, ΠΕ70.50), όπου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.734 προσλήψεις με αποτέλεσμα το ποσοστό απορρόφησης να φθάνει το 96.3%.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης απορρόφησης της εν λόγω ειδικότητας αποτελεί και το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης προσελήφθησαν και 533 δάσκαλοι γενικής παιδείας καθώς εξαντλήθηκε ο πίνακας των δασκάλων ειδικής αγωγής.
11



Αναδηομσιέυση από : xeneglosses.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου