Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Λεπέν: «Δεν είμαστε στο ίδιο τσουβάλι με τη Χρυσή Αυγή»

Η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (Front National, FN), η οποία έχει επιδοθεί από το 2011 σε μια προσπάθεια να το μετατρέψει σε κόμμα εξουσίας στη Γαλλία, επιχείρησε αυτήν την εβδομάδα να αρνηθεί την ετικέτα της άκρας δεξιάς την οποία του προσάπτουν.

«Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση ένα κόμμα καν της δεξιάς, όσοι το νομίζουν αυτό κάνουν εντελώς λάθος ανάλυση», είπε χθες στους δημοσιογράφους. «Σκοπεύω να ζητήσω από την δικαιοσύνη να μελετήσει» κατά πόσον ο χαρακτηρισμός «άκρα δεξιά» είναι ένας
«μειωτικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται ηθελημένα για να πληγεί το Εθνικό Μέτωπο», είπε η Λεπέν στο ραδιόφωνο RTL.

«Θεωρώ το γεγονός ότι ενδύουν το Εθνικό Μέτωπο μ' αυτόν τον μειωτικό όρο, προφανώς ηθελημένα, αποτελεί ένα δεοντολογικό σφάλμα των δημοσιογράφων, μια πράξη στράτευσης και μια διανοητική πατάτα. Στο ίδιο τσουβάλι βάζουν τον Μπράιβικ (τον ακροδεξιό Νορβηγό δολοφόνο), τη Χρυσή Αυγή», είπε χθες.

Η Λεπέν, η οποία ηγείται του FN από το 2011, επέλεξε μια στρατηγική αποδαιμονοποίησης του, προσπαθώντας να κάνει πιο ουδέτερη την εικόνα του. Ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, που δημιούργησε το FN εν έτει 1972, είχε ήδη αποπειραθεί το 1997, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, το κόμμα του να απεκδυθεί το χαρακτηρισμό της άκρας δεξιάς.

Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε και σήμερα να αναγνωρίσει τις ιστορικές καταβολές του κόμματός της, που δημιουργήθηκε όταν συνενώθηκαν διάφορες μικρές ομάδες της άκρας δεξιάς. «Απολύτως όχι», δήλωσε. Όταν δημιουργήθηκε, την 5η Οκτωβρίου του 1972, το Εθνικό Μέτωπο συσσωμάτωσε διάφορες οργανώσεις της άκρας δεξιάς, όπως η Νέα Τάξη (Ordre Nouveau).

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί κάλεσε τους πολίτες να «ορθώσουν ένα ανθρώπινο τείχος» εναντίον της Λεπέν και του FN, το οποίο για τον ίδιο ανήκει «στην άκρα δεξιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου