Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τι είπαν Σαμαράς - Μέρκελ στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Κατ' ιδίαν συνάντηση, διάρκειας 20 λεπτών, με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Σαμαρά να αναπτύσσει τα επιχείρηματα της Αθήνας.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ισπανό ομολογό του Μαριάνο Ραχόι, ενώ, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η
συζήτηση θα επικεντρωθεί στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος είναι να διπλασιαστούν τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΤΕπ για δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα κυριαρχήσει τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το θέμα έχει αναβαθμιστεί, κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων έχει διευρυνθεί σημαντικά: Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία.


Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για μία καλύτερη Ευρώπη, με ψηφιακή ένωση, τραπεζική ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Αλλά, είμαστε εδώ, επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση στο διαχρονικό, οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, ειδικά για τις Μεσογειακές χώρες και τις χώρες του Νότου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου