Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα δίδυμα δίνουν απαντήσεις για την παχυσαρκία

babyΕίναι πανομοιότυπα, όμως το ένα είναι αδύνατο και το άλλο όχι. Μια νέα μελέτη αυτής της σπάνιας πληθυσμιακής ομάδας ρίχνει φως σε ένα ιατρικό μυστήριο: στο πώς ορισμένα άτομα είναι υπέρβαρα αλλά απολύτως υγιή.
Η παχυσαρκία σχεδόν πάντα συνδυάζεται με μεταβολικές διαταραχές –υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη τύπου 2– όπως μια μικρή μερίδα ατόμων καταφέρνει να ξεφύγει από αυτές τις σοβαρές συνέπειες.
Προκειμένου να μελετήσει καλύτερα αυτό το σπάνιο φαινόμενο, ο Jussi Naukkarinen και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία επέλεξαν 16 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων, των οποίων το βάρος διέφερε κατά 17 περίπου κιλά. Τα δίδυμα ήταν ιδανικά για τη μελέτη,
καθώς έχουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά και μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον.
Οι ερευνητές μελέτησαν την κατανομή του λίπους στο σώμα και διαπίστωσαν ότι το ένα από τα δύο αδέλφια είχε την τάση να συγκεντρώνει λίπος στο συκώτι.
Έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους δείκτες υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η χοληστερόλη, η εκδήλωση γενικευμένης φλεγμονής και η αρτηριακή πίεση. Οι διαφορές ήταν και πάλι εμφανείς, καθώς «όλα τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου παρατηρήθηκαν στα παιδιά που συγκέντρωναν λίπος στο συκώτι», δήλωσε ο Naukkarinen.
Ακόμη και τα λιποκύτταρα παρουσίαζαν διαφορές στις δύο ομάδες. Τα παιδιά που παρουσίαζαν τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου είχαν λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σε μέγεθος κύτταρα σε σχέση με τον αδύνατο δίδυμο.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι υπάρχουν δύο είδη παχυσαρκίας: αυτή που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι η «κακή παχυσαρκία».
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου