Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα Σαμαρά προς Τσίπρα: "Διαγράψτε κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές"


 Αστάθμητοι παράγοντες είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή, οι αποφάσεις της Κ.Ο. των νεοναζί και τα υπόγεια ρεύματα στο εσωτερικό των κομμάτων  
Τώρα πια δεν υπάρχει επιστροφή. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή θα συνεχιστεί και η μάχη θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο. Αστάθμητος παράγοντας είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που την εγκαταλείπουν, οι αποφάσεις της Κ.Ο. του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου και τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στο εσωτερικό των κομμάτων, χωρίς για την ώρα να εκδηλώνονται με δυναμικό τρόπο.
Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. «Η πολιτική αποκτά ξανά βάθος», σχολιάζει χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή για να υποστηρίξει την άποψη ότι από τη μετρολογία και το δίλημμα μνημόνιο/αντιμνημόνιο
έγινε μετάβαση σε μια επί της ουσίας συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελληνική Δημοκρατία μέσα στην κρίση. Βέβαια, τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι πάντα εδώ και θα έρθουν στο προσκήνιο ήδη από τη Δευτέρα με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η σύνδεση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αντιμνημονιακής και αντιφασιστικής μάχης είναι αυθαίρετη, απορρίπτοντας κάθε σκέψη ή εισήγηση για πρόωρες εκλογές.
Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων βουλευτές των οποίων βαρύνονται με κατηγορίες για κακουργήματα και με το πάγωμα της βουλευτικής αποζημίωσης για προφυλακισμένους βουλευτές. Ακόμη και ως προς αυτό δεν υπάρχει διακομματική συμφωνία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. να εγείρουν ενστάσεις επί της διαδικασίας, ζητώντας να μη γίνονται αποσπασματικές ρυθμίσεις και την κυβέρνηση να καταγγέλλει έλλειψη βούλησης για τη δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.
Στο μεταξύ, έχουν πάρει το δρόμο προς τη Βουλή τα αιτήματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν οι έξι υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα αφορούν αδικήματα που δεν διώκονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και είναι από πλημμελήματα έως και κακουργήματα, ενώ είναι προφανές ότι οι ψηφοφορίες που θα γίνουν θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε, εξάλλου, την κατάθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε διχάσει πριν από λίγους μήνες τη Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις για νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα απαγορεύεται η λειτουργία κομμάτων που βαρύνονται με κατηγορίες για λειτουργία στους κόλπους τους εγκληματικής οργάνωσης. Ως προς αυτό οι απόψεις διίστανται και ένα από τα επιχειρήματα που κατατίθενται είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές δεν χάνουν την έδρα τους και η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να υπάρχει με άλλο όνομα.
Συζητούνται επίσης προτάσεις εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, προκειμένου να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αποδεκτή η συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Δηλαδή, να τίθεται ως προϋπόθεση η υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.
Κοινή εκτίμηση στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να παραιτηθούν για να προκαλέσουν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση αυτού του δικαιώματος, ώστε, για παράδειγμα, να μην έχουν τη δυνατότητα να παραιτούνται κάθε εβδομάδα προκαλώντας έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας.
Οι πρώτες συζητήσεις που γίνονται στα κομματικά επιτελεία για το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ξεκινούν από τη διαπίστωση ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί πόσο βαριά έχει τραυματιστεί το κόμμα Μιχαλολιάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που την εγκαταλείπουν δεν είναι όλες προς τη Ν.Δ., υπάρχει κόσμος που αναζητά καταφύγιο σε αντιμνημονιακά κόμματα, ενώ οι περισσότεροι παραμένουν αμήχανοι και αναποφάσιστοι.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούνται πρόωρα τα συμπεράσματα για τη νέα πολιτική σκακιέρα που διαμορφώνεται και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν τη σιωπή υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποφεύγουν οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ο υψηλός βαθμός πολιτικού ρίσκου που είχαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δημιούργησε ανησυχία και ανασφάλεια, ειδικά στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. Μετά την προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου και του Γιάννη Λαγού τα πνεύματα ηρέμησαν, οι παρασκηνιακές επιθέσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια σταμάτησαν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυναμική που θα αποκτήσουν στο εξής οι πολιτικές εξελίξεις.
 
Ακονίζουν τα ξίφη τους για μονομαχία
 
ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ είναι η πραγματοποίηση προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή και η αντιπαράθεση Αντ. Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει οπωσδήποτε πολιτικό γεγονός. Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική μικροψυχία, επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στη βία και την ανομία και απροθυμία συστράτευσης σε ένα μέτωπο του συνταγματικού τόξου απέναντι στον εξτρεμισμό.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων, επενδύοντας στη στρατηγική της έντασης απέναντι στο βασικό πολιτικό αντίπαλό της και επικρίνουν την κυβέρνηση για επικοινωνιακές υπερβολές με τις οποίες επιχειρεί να καλύψει τη μέχρι τώρα αδράνειά της. Στο μεταξύ, ανταλλάσσονται βαριές κουβέντες με καθημερινές ανακοινώσεις από τη μία και την άλλη πλευρά, με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί -για την ώρα- να κρατηθεί έξω από το κάδρο της αντιπαράθεσης.
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό έχει ενισχυθεί κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις και είναι λογικό δεδομένης της ανησυχίας που υπήρχε στις μεγάλες πρωτεύουσες για τις επιδόσεις που θα είχε η Χρυσή Αυγή στις Ευρωεκλογές αν δεν μεσολαβούσαν οι αποκαλύψεις που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Στο ερώτημα «πού πηγαίνουμε τώρα», ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν σε μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα αντιτείνουν το ερώτημα «πού πηγαίνατε μέχρι τώρα».
Κανένα κόμμα δεν τολμάει να εξωτερικεύσει την απορία «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει», αλλά στην πραγματικότητα αυτή η αγωνία κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα που -ακριβώς επειδή αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές- κινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου