Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Τα μέτρα που αποτυγχάνουν πρέπει να αντικαθίστανται


«Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα’ χει χάσει…» έλεγε το παλιό ρεμπέτικο των Κοφινιώτη – Τούντα με την φωνή του Στράτου Παγιουμτζή (1940).
Λένε κάποιοι μετεωρολόγοι που ασχολούνται με στατιστικά του καιρού και μακροχρόνιες προβλέψεις πως ο χειμώνας που θα μπει σε μερικές μέρες, θα είναι κατά πολύ ψυχρότερος του περυσινού. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης, όσο βορειότερα τόσο μεγαλύτερη. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από αυτούς που πέρυσι διάλεξαν να θερμανθούν με ξύλα, πέλετ ή ηλεκτρισμό διαπίστωσαν πως η κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ) είναι πρακτικά αναντικατάστατη. Υπάρχει όμως ένα αλλά σε αυτόν τον συλλογισμό και αυτό αφορά το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης ήταν μια κίνηση
που κατά δήλωση του ίδιου του ΥΠΟΙΚ ζημίωσε τελικά τις εισπράξεις από ΦΠΑ μονάχα πετρελαιοειδών κατά μισό περίπου δις. Αυτό και μόνο το γεγονός, θα ανέμενε κανείς να βάλει σε σκέψεις τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και τα μεγάλα μυαλά της ΤΡΟΙΚΑΣ για την σκοπιμότητα συνέχισης αυτού του μέτρου. Υπάρχει μια οικονομική θεωρία που λέει πως αυξάνοντας υπερβολικά τον φόρο κατανάλωσης, υπάρχει κίνδυνος να μειώσεις τελικά τα έσοδά σου ως κράτος, αν οι πωλήσεις του προϊόντος που φορολογείς μειωθούν, λόγω αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει την ακριβή λόγω της αυξημένης φορολογίας τιμή του. Και η ζημιά είναι πολλαπλή, αφού εκτός του άμεσου φόρου, προσδοκάς να εισπράξεις και έμμεσους (ΦΠΑ, πχ) όταν κινείται η αγορά.
Αυτή η οικονομική θεωρία αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης. Το παράπλευρο όφελος της πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων δεν φαίνεται να ισοφαρίζει την χασούρα (πολλοί το ανεβάζουν σε μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ). Τα παράπλευρα οφέλη από πώληση άλλου τύπου συσκευών και μέσων θέρμανσης παραμένουν αδιευκρίνιστα αλλά σίγουρα δεν ισοφαρίζουν την ζημιά, ενώ οι παράπλευρες απώλειες από αυτή την πρακτική (ατμοσφαιρική ρύπανση, παράνομη υλοτομία, καταστροφή περιαστικών δασών, λαθρεμπόριο ξυλείας, κλπ) δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. Εκείνο που είναι απολύτως βέβαιο είναι πως ο περισσότερος κόσμος ζεστάθηκε λιγότερο το περυσινό χειμώνα από παλιότερα. Και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί φέτος, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης περισσότερων νοικοκυριών. Αλίμονο δε, αν αποδειχτούν σωστές και οι προβλέψεις για βαρύτερο χειμώνα.
Το οικονομικό επιτελείο λοιπόν, θα πρέπει όσο είναι καιρός να προβλέψει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να μειώσει την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω επιστροφής μέρους του φόρου για όλους τους αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης ανεξαιρέτως. Υπάρχουν τέτοιοι τρόποι, δίκαιοι και ικανοποιητικοί και τους έχουν μελετήσει οι ενώσεις βενζινοπωλών. Αυτό φυσικά στην περίπτωση που δεν σκέφτονται να επαναφέρουν την πρακτική της διπλής τιμής όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι ανεπίτρεπτο στο 2013 να υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που να μην θερμαίνονται ικανοποιητικά ή να κινδυνεύουν από το κρύο, λόγω υψηλής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλο τόσο ανεπίτρεπτο είναι να επιμένει κανείς σε μέτρα και φόρους που έχουν αποτύχει παταγωδώς να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Akenaton
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου