Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Μέρκελ βιάζεται: θέλει συνασπισμό σε δύο εβδομάδες


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βιάζεται να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη της στις 22 Σεπτεμβρίου, έχει θέσει τον εαυτό της μια προθεσμία δύο εβδομάδων για την εύρεση ενός εταίρου για συνασπισμό. Όπως είπε στα μέλη της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας της σε μια συνάντηση την Τρίτη, θέλει να ξέρει με ποιο κόμμα θα κάνει επίσημες συνομιλίες για συνασπισμό ως τις 22 Οκτωβρίου, όταν η νέα Bundestag θα συνεδριάσει για πρώτη φορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέχρι τότε. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να είναι σίγουρη για το ποιος θα είναι ο πιθανός εταίρος της στο συνασπισμό – είτε οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είτε οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι. Επί του παρόντος, συνομιλεί διερευνητικά και με τις δύο πλευρές.
Ένας  μεγάλος συνασπισμός με το SPD εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο πιθανή επιλογή, επειδή τα δύο κόμματα είναι πιο κοντά με πολιτικούς όρους από ό,τι οι συντηρητικοί είναι με τους Πράσινους. Μια συμμαχία Συντηρητικών- SPD θα έχει το πρόσθετο σημαντικό πλεονέκτημα της κυριαρχίας όχι
μόνο στην Bundestag, αλλά και στην Bundesrat, την  άνω βουλή του κοινοβουλίου, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολο το να περάσουν νομοθεσίες.
Διστακτικοί Πράσινοι
Οι Πράσινοι, εν τω μεταξύ, αναθεωρούν την στρατηγική τους, καθώς έφτασαν μόλις το 8,4 τοις εκατό στις εκλογές, ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα που προκάλεσε την παραίτηση ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος. Το κόμμα επέλεξε δύο νέους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της ομάδας την Τρίτη – την κεντρώα Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και τον αριστερό Άντον Χοφράιτερ- ως επικεφαλής για τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα τους, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU).
Οι συνομιλίες αρχίζουν την Πέμπτη, έξι ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών με το SPD. Η Μέρκελ, η οποία θέλει να έχει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας με τους Πράσινους για να μεγιστοποιήσει την επιρροή στις διαπραγματεύσεις με το SPD, δήλωσε την Τρίτη ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τις δύο πλευρές είναι ανοιχτό. Αλλά ο  Χοφράιτερ πάγωσε τις προοπτικές για μια κυβέρνηση Συντηρητικών- Πράσινων, λέγοντας: «Πήραμε μια πολύ ωραία πρόσκληση από τα CDU/CSU, να συναντηθούμε για προκαταρκτικές συνομιλίες. Αλλά όταν ακούω κάποια σχόλια του CSU, έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να διαρκέσει για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και όχι μόνο για 100 ημέρες».
Οι Πράσινοι και το υπερσυντηρητικό CSU δεν θα ήταν ένας ονειρεμένος γάμος. Ο ηγέτης του CSU Χορστ Ζεεχόφερ απέκλεισε έναν τέτοιο συνασπισμό λίγο μετά τις εκλογές. Και ο γενικός γραμματέας του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, που ποτέ δε μασάει τα λόγια του, κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι το CSU θα ευνοήσει την επιλογή του  SPD ως εταίρο. Κοροϊδεύοντας την πρόταση των Πρασίνων στη προεκλογική τους εκστρατεία, ότι τα δημόσια κυλικεία θα πρέπει να εισαγάγουν μια ημέρα χωρίς κρέας, ο Ντόμπριντ δήλωσε: «Θα προτιμούσα να συνομιλήσουμε με το SPD, επειδή δεν θέλουμε να ακούμε τους Πράσινους να φλυαρούν για τις Μέρες Χορτοφαγίας και τις ιδέες τους που λένε στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους».
Οι παραχωρήσεις της Μέρκελ
Η Μέρκελ, η οποία οδήγησε τους συντηρητικούς της στο καλύτερο αποτέλεσμα των γενικών εκλογών από τις δύσκολες μέρες της επανένωσης το 1990, είναι μόλις πέντε έδρες μείον για την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά είναι πιθανό να πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτό.
Το SPD έχει δηλώσει ότι θέλει έξι θέσεις του υπουργικού συμβουλίου και μπορεί να απαιτήσει τη σημαντική θέση του υπουργού Οικονομικών, που σήμερα κατέχει το «βαρύ πυροβολικό» του CDU, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει επίσης σε παραχωρήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, ζητώντας μια πιο ήπια στάση λιτότητας. Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε την Τρίτη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ισοδυναμεί με εντολή για μια αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, μόνο για «ορισμένες τροποποιήσεις», όπως ανέφεραν μέλη του κοινοβουλίου.
Δημοσκόπηση δείχνει περισσότερη υποστήριξη στο CDU
Παρατηρητές σχολιάζουν ότι οι συνομιλίες για συνασπισμό, από τη στιγμή που θα αρχίσουν στα σοβαρά, θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμα και τον Ιανουάριο. Αν αποτύχουν, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει νέες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, οι συντηρητικοί της θα ήταν πιθανόν να βγουν ακόμη πιο ισχυροί, όπως έδειξε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η δημοσκόπηση της Forsa τους δίνει 45 τοις εκατό, πολύ πάνω από 41,5 τοις εκατό του εκλογικού αποτελέσματός τους, με το SPD στο 24 τοις εκατό, δηλαδή μείον 1,7 μονάδες σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ο μικρός εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που απέτυχαν παταγωδώς να κερδίσουν αρκετές ψήφους για να παραμείνουν στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία, έλαβαν μόλις τρία τοις εκατό στη δημοσκόπηση της Forsa, κάτω και από το 4,8 τοις εκατό. Και το αντιευρωπαϊκό Εναλλακτική για τη Γερμανία, που οι επικριτές τους χαρακτηρίζουν ξενοφοβικό, ανέβηκε κατά 1,3 μονάδες, στο 6 τοις εκατό , σύμφωνα με την Forsa – πάνω από το επίπεδο πέντε τοις εκατό που απαιτείται για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου