rd2Η ανειλικρίνεια της τουρκικής διπλωματίας, η οποία κινείται διαχρονικά όπου φυσάει ο άνεμος. Επίσης η δύσκολη θέση της γείτονας αναφορικά με το θέμα της Συρίας.
Διαβάστε το ρωσικό δημοσίευμα:
Τις προάλλες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσαν πλήγμα στη ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» στο έδαφος της Συρίας.
Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Αζάζ, στα Συρο-τουρκικά σύνορα και ήταν μια απάντηση με επίθεση με όλμους από την τουρκική θέση παρατήρησης.
Μια τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία στηρίζει ευρέως την ‘ένοπλη αντίσταση’
στη Συρία που την απαρτίζουν οι  ριζοσπάστες εξτρεμιστές Ισλαμιστές, αποτέλεσε μια έκπληξη για πολλούς παρατηρητές.
Ο εμπειρογνώμονας Ρούμπεν Μελκονιάν, σχολιάζοντας το περιστατικό θα σημειώσει ότι οι ενέργειες αυτές της τουρκικής πλευράς αντικατοπτρίζουν  καλύτερα την ουσία της πολιτικής της Άγκυρας.
«Η τουρκική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική θεωρούνται ότι αποτελούν μια σύνθεση, πολύπλευρη και καλά μελετημένη στάση. Αλλά στην πραγματικότητα ακολουθεί την πρωτόγονη λογική των απλών ψεμάτων, που παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο αντιδραστικό χαρακτήρα.
Ας αφήσουμε το ζήτημα του πως ακριβώς ο τουρκικός στρατός διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έδαφος γειτονικού κράτους, και όλα αυτά, μέσα σε ένα πέπλο επιτηδευμένο με πομπώδεις ομιλίες σχετικά με… οικουμενικές αξίες.
Εξωτερικά κέντρα εξουσίας, συχνά, υποστηρίζουν τους Τούρκους λόγω της σημαντικής γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας, η οποία επί δύο χρόνια πεισματικά διατηρεί πολιτική κατά του Άσαντ, αλλά δεν κατέστη σαφές πόσο σταθερή είναι αυτή η πολιτική, που θα μπορούσε να αλλάξει αμέσως, όταν φυσήξει ο άνεμος κάπου αλλού», δήλωσε ο Μελκονιάν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία πρόκειται να έρθει κάτω από τη σημαία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και να ενταχθεί στη διεθνή αντιτρομοκρατική ομάδα.
«Η Τουρκία αλλάζει προσωπίδα. Τέτοια είναι  και η ιστορία της που έγινε πάνω από μία φορά. Αρκεί να θυμηθούμε την Τουρκία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο: ήταν τυπικά ουδέτερο κράτος και στην πραγματικότητα ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης και είχε επικεντρώσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Αρμενία, έτοιμη να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση από τα νώτα.
Εν τω μεταξύ, όταν η κατάσταση στο μέτωπο αντιστράφηκε, η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και προσχώρησε στους Συμμάχους κατά το τελευταίο στάδιο του Πολέμου. Φυσικά, δεν ήταν μια καθαρή στάση», είπε ο εμπειρογνώμονας.
Ο αραβολόγος Δρ Άρμεν Πετροσιάν αναφερόμενος στην επίθεση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά των τρομοκρατών στη Συρία, δήλωσε ότι πρόκειται για αποτυχία των αρχών της χώρας στους υπολογισμούς της στο θέμα της Συρίας.
«Όλος ο κόσμος περιμένει εξωτερική παρέμβαση στη συριακή σύγκρουση, η οποία δεν έχει συμβεί. Εξωτερικοί παράγοντες έχουν εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης. Σε αυτήν την επίλυση οδήγησε η κατάσταση στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» -ΕΣΣ,  που ήταν το προπύργιο των δυτικών δυνάμεων στη Συρία- ο οποίος τώρα  ΕΣΣ έχει χωριστεί σε πολλές ομάδες που τάχθηκαν με το ‘Μέτωπο Αλ Νούσρα’, το ‘Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε’.
Έχουν χάσει, εντελώς, κάθε ελπίδα για βοήθεια από τη Δύση και έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν το στόχο τους, δηλαδή την ανατροπή του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την αλλαγή καθεστώτος και τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Κράτους στη μορφή που επιθυμούν.  Έτσι οι δυτικές χώρες με την κατάρρευση των σχεδίων τους, απομακρύνθηκαν από αυτούς – η Τουρκία δεν πρόλαβε», είπε ο εμπειρογνώμονας.
Ο Άρμεν Πετροσιάν θα επισημάνει το γεγονός ότι κατά τον τελευταίο μήνα τα κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης ολοένα μιλούν για το γεγονός ότι στη Συρία παρατηρείται αύξηση του ριζοσπαστισμού και ο Ισλαμικός Παράγοντας γίνεται ολοένα  και πιο μεγάλη απειλή τόσο για τη Συρία, όσο και την περιοχή στο σύνολό της.
Ο αραβολόγος θα τονίσει ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα.
«Μια ομαλή μετάβαση στις επικρίσεις των ριζοσπαστών ισλαμιστών σημαίνει ότι η Δύση αλλάζει τη θέση της. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν αισθανθεί ότι οι προσπάθειες τους δεν θα φθάσουν στον επιθυμητό στόχο. Επιπλέον η Συρία ξεκίνησε μια προσπάθεια συμμόρφωσης  βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ως εχθροί τώρα παρουσιάζονται τα τοπικά παραρτήματα της Αλ Κάιντα και των συγγενών οργανώσεων. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η Τουρκία συνεχίζει την προηγούμενη πολιτική της- υποστηρίζει τους τρομοκράτες και απολαμβάνει τους καρπούς των κοντόφθαλμων ενεργειών τους- ενώ οι τρομοκράτες βρίσκονται εκτός ελέγχου και αρχίζουν να απειλούν και την ίδια την Τουρκία», είπε.
Τώρα, η Άγκυρα προσπαθεί να βγει από το λάκκο στον οποίο έχει πέσει. Βρίσκεται μεταξύ δύο πυρκαγιών: της επιθυμίας της για ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ και την ανάγκη να αμυνθεί εναντίον των τρομοκρατών που απειλούν τις ζωές των πολιτών στη χώρα της, επισημαίνει ο Πετροσιάν.
Εν ολίγοις, η σημερινή δύσκολη κατάσταση στην Τουρκία είναι το άμεσο αποτέλεσμα των αντιδραστικών πολιτικών της.
«Η Άγκυρα έχει αποτύχει να επιδείξει  ευελιξία. Στην εξωτερική πολιτική της  παίζει συνεχώς το ρόλο catch-up (πρωτοβουλίες εκ των υστέρων) και αυτό είναι που την επηρεάζει». (regnum, echedoros)