Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Συμφωνία για την ενέργεια μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ


Συμφωνία για την ενέργεια μεταξύ Ελλάδας και ΙσραήλΗ ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει αύριο στο Ισραήλ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί αύριο κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει την ενίσχυση
της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς:

-Ερευνών για ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο.
-Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.
-Ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.
-Εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

Προβλέπεται επίσης η αδελφοποίηση πόλεων των δύο χωρών με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει τριμερές μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι) αλλά και της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Στο Ισραήλ όπως και την Κύπρο όπως είναι γνωστό έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ενώ και στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες για υδρογονάνθρακες, τόσο σε θαλάσσιες (Ιόνιο και νότια της Κρήτης) όσο και σε χερσαίες περιοχές. Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο και την οδό διαμετακόμισής των ενεργειακών πόρων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δηλώσει με κοινή διακήρυξη την υποστήριξή τους στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει τις τρεις χώρες («Eurasia Interconnector»), σχέδιο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει στο τελευταίο τμήμα του τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, στις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου εκτός από την υγροποίηση και τη μεταφορά του σε μορφή LNG με πλοία, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού και πάλι μέσω Κρήτης προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου