Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Εξανεμίζονται οι ελπίδες χιλιάδων Ελλήνων εκπαιδευτικών για διορισμό στην Κύπρο

800px-Flag_of_Cyprus_svgΡιζικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο διορισμών των εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Έως τώρα οι διορισμοί πραγματοποιούνται από κλειστούς πίνακες στους οποίους εγγράφονταν κάθε χρόνο οι νέοι εκπαιδευτικοί με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους.
Ωστόσο μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 χιλιάδες Έλληνες εκπαιδευτικοί έσπευσαν να καταθέσουν τα έγγραφά τους για την εγγραφή στην επετηρίδα της Κύπρου καθώς ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους εκπαιδευτικούς. Αυτό που οδήγησε αλλά και οδηγεί τους Έλληνες στο να καταφεύγουν στη λύση που ακούει «Κύπρος» είναι οι υψηλοί μισθοί των Κύπριων συναδέλφων, η έλλειψη γραπτού διαγωνισμού και φυσικά η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία κυπριακής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας paideia-
news.com οι Έλληνες ανέρχονται σε 10.201 σε σύνολο 43.546 εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα οι Έλληνες αποτελούν το 23.32% των εκπαιδευτικών στους καταλόγους μέσης εκπαίδευσης και το 23.94% στους καταλόγους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η «κάθοδος» χιλιάδων Ελλήνων σε συνδυασμό με τους μειωμένους διορισμούς είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί θα διορίζονταν μετά θάνατον.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας οι γεωλόγοι και οι καθηγητές οικονομικών θα περίμεναν 430 και 427 χρόνια μέχρι να διοριστούν ενώ σε πολλές ειδικότητες τα χρόνια αναμονής ξεπερνούσαν τα 50.
Το νέο σύστημα Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου κατέθεσε πρόταση για την αλλαγή στο σύστημα διορισμών ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα προτείνει να καταρτίζονται πίνακες όπου το μέγιστο της βαθμολογίας θα είναι οι 60 μονάδες.
Οι 30 , ήτοι ποσοστό 50%, θα προέρχονται από γραπτό διαγωνισμό και οι υπόλοιπες 30 από μοριοδοτούμενα προσόντα όπως η εκπαιδευτική υπηρεσία (μέχρι 10 μονάδες), πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μέχρι 8 μονάδες), έτος κτήσης πτυχίου (μέχρι 5 μονάδες), πείρα σε τομείς συναφείς με την ειδικότητας (μέχρι 5 μονάδες) και υπηρεσία στην Εθνική φρουρά (μέχρι 2 μονάδες).
Παράλληλα στην πρόταση υπάρχει μέριμνα και για όσους βρίσκονται κοντά στον διορισμό καθώς προβλέπεται με 10ετής μεταβατική περίοδος όπου θα συνυπάρχουν και τα δυο συστήματα και θα πραγματοποιούνται διορισμοί τόσο από το παλιό όσο και από το νέο σύστημα.
Οι νέοι πίνακες θα τροφοδοτούνται με διοριστέους κάθε 2 χρόνια ενώ στον γραπτό διαγωνισμό που θα πραγματοποιείται οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου (10 μονάδες), γενική διδακτική – παιδαγωγικά (10 μονάδες), ειδική διδακτική (10 μονάδες).
Παράλληλα από το 2015 ως απαραίτητο προσόν για την εγγραφή στους καταλόγους της μέσης εκπαίδευσης θα είναι το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης που θα προσφέρεται με ευθύνη του παιδαγωγικού ινστιτούτου της Κύπρου από τα Κυπριακά Πανεπιστήμια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί για τους διορισμούς του 2015. Αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών Ωστόσο οι αλλαγές που έρχονται δεν βρίσκουν σύμφωνους τους συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών.
Η ΟΕΛΜΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ίσως ο μόνος χώρος στην Κυπριακή Δημοκρατία, που λόγω της ύπαρξης του συστήματος αυτού, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις σε θέματα διορισμών.
Κατά των αλλαγών στο σύστημα τάσσεται και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελλήνων Δασκάλων που υποστηρίζει ότι «το υφιστάμενο σύστημα διορισμών αποτελεί επίτευγμα των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης που, για σειρά χρόνων από την εφαρμογή του, εξυπηρέτησε, με την πρακτικότητά του, τη διοίκηση στην επιτέλεση του έργου της, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, μέσα από τις διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες που το διέπουν, την αξιοπρέπεια των υποψηφίων και την αξιοκρατία στο θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση».
Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων θυμίζουν τις αντίστοιχες αντιδράσεις των Ελληνων εκπαιδευτικών όταν με το νόμο 2525 του 1997 καταργήθηκε η επετηρίδα διορισμών.
Το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πάντως αποφασισμένο να προχωρήσει στις αλλαγές που θα κάνει πιο δύσκολο τον διορισμό των 10.200 Ελλήνων αφού πολλοί θα πρέπει όχι μόνο να δώσουν εξετάσεις στην Κύπρο άλλα και να παρακολουθήσουν πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης. Στην ουσία το νέο σύστημα εκμηδενίζει τις πιθανότητες διορισμού των Ελλήνων εκπαιδευτικών και ίσως αυτό να ήταν και ένα από τα ζητούμενα.
Όσοι θέλουν να δουν αναλυτικά την πρόταση του Υπουργείου για το νέο σύστημα μπορούν να επισκεφτούν το σύνδεσμο. Ποσοστό Ελλήνων στους καταλόγους διοριστέων της Κύπρου
Ειδικότητα Έλληνες Κύπριοι Ποσοστό Ελλήνων
Φιλόλογοι 3025 3309 47.8%
Μαθηματικοί 613 1880 24.6%
Φυσικοί 631 721
46.7%
Δάσκαλοι 764 2276 25.1%
Νηπιαγωγοί 849 2013 29.7%
Θεολόγοι 619 493 55.7%
Γυμναστές 641 2061 31.1%
Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου