Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Το πάρτυ τελείωσε - Αδειάζουν γραφεία και κατεβάζουν ρολά οι Χρυσαυγίτες

Αναπολούν τη «χαμένη» κινητικότητα των παλαιότερων ημερών τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, τα οποία στην πλειοψηφία τους είτε παραμένουν κλειστά είτε υπολειτουργούν. 

Οι συλλήψεις τριών ατόμων κοντά στα γραφεία στην Αρτέμιδα, λίγες μέρες πριν, όπου στα αυτοκίνητά τους βρέθηκαν κοντάρια, όπλα και σημαίες της Χ.Α., ήταν μόνο μία ένδειξη των αντανακλαστικών των τοπικών να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο από τα γραφεία τους.

Η Τοπική Νίκαιας, ένας από τους πιο κομβικούς χώρους για τη δράση των χρυσαυγιτών, έβαλε λουκέτο την επομένη της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα. Μπορεί στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης να διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι τα γραφεία παραμένουν ανοιχτά, όμως κάτοικοι της περιοχής και
ένοικοι στις γύρω πολυκατοικίες ισχυρίζονται στον «ΤτΚ» ότι τα πολυσύχναστα γραφεία του τρίτου ορόφου στην οδό Καισαρείας άδειασαν εν μια νυκτί. Κάτοικος της περιοχής που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, παραδέχτηκε ότι στη γειτονιά ήταν όλοι τρομοκρατημένοι. «Βλέπαμε αλλά στρέφαμε το βλέμμα μας αλλού. Ακούγαμε αλλά δεν ρωτάγαμε. Μαζευόντουσαν στα γραφεία διάφοροι, γνωστές φυσιογνωμίες από τη Νίκαια αλλά και από άλλες περιοχές. Μετά τους βλέπαμε μαζεμένους έξω στο δρόμο έτοιμους να φύγουν. Πολλές φορές μαζεύονταν 100, ακόμα και 200 άτομα, εξοπλισμένοι λες και πήγαιναν σε πόλεμο».

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην πολυκατοικία όπου φιλοξενούσε τα γραφεία της η Χρυσή Αυγή, σε κάθε γωνιά ήταν κρυμμένα όπλα. Κοντάρια, ρόπαλα, μαχαίρια βρίσκονταν στις σκάλες, κάτω από χαλάκια, πίσω από ρολόγια της ΔΕΗ. Οι ένοικοι ήταν τρομοκρατημένοι, όμως ποτέ δεν έγινε καμία καταγγελία στην αστυνομία.

Τέλος στη… σιωπή έβαλε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, το οποίο θέλει να εξαλείψει και την τελευταία υπόνοια ύπαρξης πυρήνα της ακροδεξιάς οργάνωσης στην περιοχή. Αν και το γραφείο έχει κλείσει εδώ και μερικές εβδομάδες, σε ομόφωνο ψήφισμα ο δήμος ζήτησε την απομάκρυνση της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας χαρακτηρίζοντάς την «άντρο φασισμού» και κατηγορώντας την ανοιχτά για τον θάνατο του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Ούτε πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, η Χρυσή Αυγή είχε ένα ακόμα γραφείο. Για την περιοχή του Πειραιά, η οργάνωση είχε επιλέξει έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, στη συμβολή με τη Βασιλέως Γεωργίου Β. Δίπλα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, απέναντι από το δημοτικό θέατρο, κρεμασμένο σε μια πολυκατοικία είναι ένα πανό «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», ανάμεσα σε καφετέριες που συχνάζουν έφηβοι και σε μαγαζιά που απευθύνονται σε οικογένειες. Στην ίδια πολυκατοικία μάλιστα στεγάζεται και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά. Αν και ο χώρος στον 7ο όροφο φαίνεται να μην είναι ανοιχτός για το «κοινό», υπήρχε έντονη κινητικότητα στην είσοδο της πολυκατοικίας από μέλη της οργάνωσης. Απορίας άξιον είναι το ποσό του ενοικίου που κατέβαλλε η οργάνωση για να διατηρεί τα γραφεία της σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του δήμου.

Τα τελευταία γεγονότα έβαλαν λουκέτο και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε Ανάβυσσο, Αρτέμιδα αλλά και Θεσσαλονίκη. Οι τόποι συνάντησης ελαττώνονται και οι πυρήνες φαίνεται ότι φθίνουν.

Μαζεύουν σελίδες από το facebook

Μπορεί κάποια μέλη να πίστεψαν ότι παρά τα λουκέτα στα γραφεία, το διαδίκτυο θα παρέμενε ο χώρος όπου θα συνεχίζονταν τα πλάνα για την οργάνωση της δράσης τους, για τους λεονταρισμούς και τις απειλές, όμως γρήγορα διαψεύστηκαν.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης και η προφυλάκιση του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους άλλοτε «επιδειξιομανείς», εντός και εκτός των ορίων του κυβερνοχώρου, χρυσαυγίτες να συνεχίσουν να προκαλούν. Σελίδες στο facebook εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, προκλητικές φωτογραφίες και απόψεις, ακόμα και όσες αφορούσε καθαρά εθνικιστικό περιεχόμενο κατέβηκαν από το διαδίκτυο, ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και στις συνομιλίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέλη της Χρυσής Αυγής και συγγενείς του Γιώργου Ρουπακιά, του 45χρονου που ομολόγησε ότι διέπραξε τη δολοφονία στο Κερατσίνι, αναφέρουν μεταξύ τους ότι εξαφάνισαν οποιοδήποτε ιντερνετικό ίχνος θα μπορούσε να τους συνδέσει με την οργάνωση.

Την ίδια ώρα οι ιστοσελίδες των τοπικών οργανώσεων πέφτουν η μία μετά την άλλη, η κεντρική σελίδα βέβαια της οργάνωσης συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Ακάθεκτη συνεχίζει τη λειτουργία της και η διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής. Με 6 βουλευτές κατηγορούμενους, τη σκυτάλη πήρε για λίγο η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου Ουρανία, ενώ αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να την αντικαταστήσει. Με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του κόμματος προφυλακιστέους και με σαφείς ενδείξεις για συνεργασία με την αστυνομία σε παράνομες δραστηριότητες και εκμετάλλευση λαθρομεταναστών, οι απειλές που εκτόξευσε τόσο έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όσο και online δεν φαίνεται να έχουν τον αντίκτυπο που είχαν παλαιότερα.






Ε.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου