Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Είδες ο ΔΕΔΔΗΕς; Χαράτσια στα χρόνια της οικονομικής χολέρας…

Είδες ο ΔΕΔΔΗΕς; Χαράτσια στα χρόνια της οικονομικής χολέρας…Ένα πρωινό στις αρχές του Σεπτέμβρη κι ενόσω βρισκόμουν στη δουλειά χτύπησε το κινητό μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής άκουσα τη μανούλα μου αλλόφρονη και στα όρια της παράκρουσης να μου λέει: «Μου έστειλαν ένα έγγραφο και μου ζητάνε επανέλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, γιατί έληξε η περίοδος ισχύος της κατατεθειμένης υπεύθυνης δήλωσης κι αν δεν το κάνω μέχρι τις 31/10/2013 θα μου κόψουνε λένε την ηλεκτροδότηση χωρίς άλλη ειδοποίηση! Τι θέλουνε πάλι βρε παιδί μου από μένα;»
Εύλογη η απορία της 69χρονης χαμηλοσυνταξιούχας μανούλας μου, η οποία ηρέμησε μόνο όταν της υποσχέθηκα ότι θα περνούσα από το σπίτι προκειμένου να διαβάσω το έγγραφο, να αντιληφθώ ποιος «ιδιοκτήτης» του δημόσιου αγαθού της έστειλε το ραβασάκι και τι ακριβώς ζητάει από τη ζωή της. Πράγματι, το μεσημεράκι της ίδιας ημέρας πήγα στο σπίτι της και διάβασα με προσοχή το επίσημο έγγραφο. Ως παραλήπτης ήταν η μανούλα μου και ως αποστολέας ήταν η Διεύθυνση Περιφέρειας
ΑΜΘ – Περιοχή Καβάλας του ΔΕΔΔΗΕ. Εντρύφησα στα γραφόμενα και έμαθα ότι σύμφωνα με την παράγραφο τάδε, του άρθρου δείνα ενός σχετικού νόμου τρέχα γύρευε καθώς και της σχετικής υπουργικής αποφάσεως (ποιανού;) προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων να επανελέγχουν αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το είδος της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως.
Μετά τον έλεγχο του αρχείου τους, οι ΔΕΔΔΗΕδες διαπίστωσαν λέει ότι η περίοδος ισχύος της κατατεθειμένης Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης έχει παρέλθει. Ως εκ τούτου, καλούνταν η δόλια μανούλα μου να πραγματοποιήσει τον επανέλεγχο της εγκατάστασης κατόπιν συμφωνίας με αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και να καταθέσει τη νέα δήλωση στην υπηρεσία έως τις 31/10/2013. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΔΕΔΔΗΕδες προειδοποιούσαν ότι θα προέβαιναν σε διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση. Επιπρόσθετα, εάν ανέκυπτε διακοπή τροφοδοσίας με υπαιτιότητα της μανούλας, διότι δε θα είχε συμμορφωθεί με τις εντολές των «ιδιοκτητών» του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας μας, τότε εκτός από το χαράτσι για τον επανέλεγχο θα επιβαρύνονταν και με το τέλος επανασυνδέσεως.
Άμεσα κατάλαβα το λόγο του πανικού της μανούλας κι έχωσα το έγγραφο στον πάτο της τσάντας μου, αφενός για να μη το βλέπει κι αγχώνεται περαιτέρω κι αφετέρου, προκειμένου να αναζητήσω μια άκρη στην υπόθεση «εκβιασμού» μιας έρμης χαμηλοσυνταξιούχας. Παράλληλα όμως ρώτησα τη μαμά σε αυστηρό τόνο: «Δε μου λες, τι “βρωμιά” έκανες προσφάτως και ξαφνικά στοχοποιήθηκες από τους ΔΕΔΔΗΕδες;» «Τίποτε παιδί μου, στ’ ορκίζομαι», απάντησε εκείνη τρομοκρατημένη.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΣ
Αναλαμβάνοντας χρέη Σέρλοκ Χολμς, σκάλισα λιγάκι την υπόθεση προσπαθώντας να ρίξω λίγο φως. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου ηλεκτρολόγο (δε σας αποκαλύπτω το όνομα δια να μη θεωρηθεί ως έμμεση διαφήμιση από τους συναδέλφους του) κι έτσι ενημερώθηκα για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Κυρίως έμαθα το «χαστούκι» που θα απαιτούνταν να καταβληθεί, ώστε η παράνομη μανούλα να επιστρέψει σε συνθήκες συνταγματικής νομιμότητας!
Το σημαντικότερο ήταν πως ανακάλυψα το θανάσιμο σφάλμα της μητρός που οδήγησε στην αποστολή του ραβασακίου κατ’ οίκον. Όταν προ πενταετίας ο μπαμπάκας εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο (να ‘ξερε από τι δεινά γλίτωσε!!!), η άτακτη μανούλα κατέθεσε αίτηση ώστε να ευεργετηθεί με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προκειμένου να της φτάνει για τα προς το ζειν η πενιχρή σύνταξη του ΤΣΑ. Αυτό ήταν και το μέγιστο λάθος, διότι οι ΔΕΔΔΗΕδες άνοιξαν τα κιτάπια τους κι άρχισαν να ελέγχουν τους ατίθασους και απαιτητικούς πελάτες, οι οποίοι με θρασύτητα ζητούσαν την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής! Έτσι λοιπόν σταμπάρανε τη μανούλα, την έγραψαν στο μαύρο κατάστιχο και της έστειλαν το προειδοποιητικό (κάποιοι ίσως και να το αποκαλούσαν εκβιαστικό) ραβασάκι.
Η περιπέτεια της μητρός ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, αφού ο φίλτατος ηλεκτρολόγος την επισκέφθηκε στο σπίτι συντομότατα, πραγματοποίησε τα προβλεπόμενα, εισέπραξε το ποσό και ανέλαβε την κατάθεση των δικαιολογητικών στην τοπική υπηρεσία. Βεβαίως, το αίσιο τέλος προϋπέθετε να υπάρχει στο πορτοφόλι της μανούλας το χρηματικό ποσό που επιβάλλονταν.

ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ
Εγώ όμως που παραμένω ατίθασο παλιόπαιδο, συνέχισα να σκαλίζω την υπόθεση λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια. Ανέσυρα λοιπόν στοιχεία για το θέμα κι είπα να τα μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό. Παρόμοια ζημιά που λέτε έχει πάθει πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι άνεργοι είτε μετά βίας πλέον μπορούν κι επιβιώνουν, απλά και μόνο επειδή τόλμησαν να καταθέσουν αίτημα για ένταξη τους στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τους έκαναν τσακωτούς, τους έστειλαν ανάλογα ραβασάκια απείρους κάλους και τώρα τους υπογραμμίζουν ότι εάν δεν πληρώσουν το χαράτσι του επανέλεγχου… τότε κοινωνικό τιμολόγιο γιοκ!
Μα, θα με ρωτήσει κάποιος, εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χρήματα για να πληρώσουν την αμοιβή του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, τότε για ποιο λόγο να καταφύγουν στη ΔΕΗ και το κοινωνικό της τιμολόγιο; Γιατί έτσι ρε φίλε, θα του απαντήσω. Μπορεί ο νόμος να επιβάλλει τον επανέλεγχο της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια για τις κατοικίες, αλλά είναι τώρα περίοδος για νέα χαράτσια, θα με ξαναρωτήσει κάποιος. Κι άμα σ’ αρέσει ρε φίλε, θα του απαντήσω. Θέλεις παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σου; Τότε θα πλερώσεις, εντάξει;
Κι αν δεν έχω να πλερώσω τους ΔΕΔΔΗΕδες γι’ αυτό και ζήτησα κοινωνικό τιμολόγιο, θα με ξαναρωτήσει… Τότε να μάθεις να ζεις χωρίς ρεύμα ρε φιλαράκι, θα απαντήσω. Εάν μάλιστα με ρωτήσει ξετσίπωτα, ποιο από όλα τα χαράτσια να πρωτοπληρώσει, με το μειωμένο μισθό ή τη σύνταξη της ντροπής και της πείνας, θα του εξηγήσω ότι δεκάρα τσακιστή δε δίνει το ελληνικό κράτος πρόνοιας!! Κοντολογίς, γουστάρεις να έχεις ρεύμα στο σπίτι σου φιλαράκι; Κόψε λοιπόν το σβέρκο σου και πλέρωνε λέμε και μάλιστα ατάκα κι επιτόπου! Αλλιώς θα έρθει ο μπαμπούλας και τότε αλίμονο σου!
Τι είπες; Χρωστάς επίσης το ΦΑΠα, το ΦουΠουΑ σου, το τέλος επιτηδεύματος, τα ένσημα στον ασφαλιστικό σου φορέα, τη δόση του στεγαστικού, το λογαριασμό του νερού και του τηλεφώνου και δε σου περισσεύουν λεφτά για τα φροντιστήρια των παιδιών, τη βενζίνη και τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ γιατί έμεινες άνεργος; Ε, τι θέλεις να κάνει βρε το κράτος; Μπας και το πέρασες για φτωχοκομείο; Μάζεψτα και μετανάστευσε στη Ζιμπάμπουε, ή άσε το σπίτι και βγες να ζήσεις στο δρόμο, ή πέσε σε κατάθλιψη όπως κάνουν αξιόλογοι συνάνθρωποί σου, ή στην τελική πέσε κι από το μπαλκόνι αν κάνεις κέφι… Σ’ αυτό θα κολλήσουμε τώρα; Απλά φρόντισε πριν πέσεις να έχεις οπωσδήποτε συμμορφωθεί στις επιταγές των ΔΕΔΔΗΕδων γιατί η χώρα έχει οικονομικές ανάγκες και πρέπει οπωσδήποτε να διασώσει τις τράπεζές της από τη χρεοκοπία!! Έγινα αντιληπτή ή να σου τα επαναλάβω;

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ 
 proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου