Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα τανκς προκαλούν …ρήγμα στην συγκυβέρνηση


Μπορεί το θέμα να εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων ως μια κόντρα Αβραμόπουλου- Βενιζέλου, για το θέμα της επιστροφής των αρμάτων μάχης στις παρελάσεις, αλλά η αλήθεια είναι περισσότερο σύνθετη ιστορία.
Η κόντρα των δύο υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών υποβόσκει από την συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης και την είσοδο σε αυτή ως Αντιπροέδρου του Ε. Βενιζέλου και μάλιστα έχει και άλλα «θερμά» επεισόδια όπως την διαμάχη τους για την χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.
Ωστόσο το «ρήγμα στην βάση της κυβέρνησης, είναι βαθύτερο και έχει την αφετηρία του όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά το κλίμα στα στεγανά του Μαξίμου και της Ιπποκράτους, στα δημοσκοπικά ελλείμματα του ΠΑΣΟΚ.  Ο Βενιζέλος εμφανίζεται στις τελευταίες μετρήσεις να πιέζεται και μάλιστα σε μια από αυτές της εταιρείας Rass, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πέμπτη θέση μετά και από το ΚΚΕ. Έτσι οι επιτελείς της Ιπποκράτους έχουν
αποφασίσει να εμφανίζουν πλέον διακριτές αποστάσεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Η τακτική αυτή εγκαινιάστηκε μάλιστα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μόλις τελείωσε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ, την Παρασκευή, όπου εκφραζόταν η διαφωνία Βενιζέλου στην θεωρία των δύο άκρων. Αμέσως μετά ξέσπασε ο …πόλεμος ανακοινώσεων Ιπποκράτους-Συγγρού για τα τανκς στις παρελάσεις.
Όπως λένε όσοι ξέρουν καλά το παρασκήνιο, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σε αυτή την τακτική και είναι πιθανό να μεγαλώσει το «ρήγμα» της κυβερνητικής συνοχής. Το Μαξίμου παρακολουθεί ψύχραιμα την συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου του, αλλά «γαλάζια» στελέχη σημειώνουν ότι «… αν συνεχιστεί ο διπλός ρόλος της Ιπποκράτους και στην κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση θα λαμβάνει απαντήσεις».
Από την άλλη πλευρά οι «πράσινοι» επιμένουν ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται κυβερνητικές αποφάσεις που τους αιφνιδιάζουν, ζητούν ενημέρωση και απειλούν ότι θα συνεχίσουν να αντιδρούν όποτε οι «γαλάζιοι» συμπεριφέρονται ως να κυβερνούν μόνοι τους. Αναφέρουν μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα του πετρελαίου.
Η δημόσια αντιπαράθεση των δυο κυβερνητικών εταίρων επανέφερε στην επιφάνεια την κακή χημεία στην μεταξύ τους σχέση και επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν είναι σε ένα αναγκαστικό «αγκαζέ» που κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει έως πότε θα διαρκέσει, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.
Η απόφαση του υπουργού  Άμυνας, -η οποία τελούσε εν γνώσει του Μαξίμου-, να εμφανιστούν και πάλι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου τα άρματα μάχης προκάλεσε την αντίδραση της Ιπποκράτους, η οποία με εντολή του Ε. Βενιζέλου, -έτσι ώστε να κρατηθούν τα προσχήματα,- εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την ανάκληση της αποφάσεως Αβραμόπουλου. Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ απάντησε η Συγγρού αν και όπως λένε οι πληροφορίες το περιεχόμενο της υπαγόρευσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας.
Στην κορυφή των θεμάτων που χωρίζουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους βρίσκεται η εκκρεμότητα της παρουσίασης της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ένα κείμενο, που όπως λένε οι πληροφορίες θυμίζει το «γεφύρι της Άρτας». Όλο γράφουν και σβήνουν οι δύο πλευρές, όλο προαναγγέλλεται η ανακοίνωση του και όλο αναβάλλεται.
Ροβεσπιέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου