Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι Καβαλιώτες «διψούν» να μάθουν την πλούσια ιστορία της πόλης τους

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του ιστορικού, Δρ. Γ. Κουτζακιώτη, με τις μεταφρασμένες εκθέσεις του προξένου, Κ. Βουλγαρίδη, για την Καβάλα την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και των δύο βουλγαρικών κατοχών. Ο συγγραφέας ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και άλλη έκδοση, πάλι από το Ι.Λ.Α.Κ., με άλλες εκθέσεις και μαρτυρίες.

Η εικόνα της κατάμεστης αίθουσας στη δημοτική βιβλιοθήκη, χθες το απόγευμα, στην παρουσίαση του βιβλίου: «Η Καβάλα κατά τους Βαλκανικούς πολέμους: Οι μαρτυρίες των προξενικών εκθέσεων του Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη στα 1912-1913», είναι μία ακόμα απόδειξη της «δίψας» των Καβαλιωτών να μάθουν την ιστορία της πόλης που ζούνε.

Το ιστορικό παρελθόν αυτής της πόλης, είπε ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Κουτζακιώτης, δεν
έχει αποτυπωθεί πλήρως σε κάποιο βιβλίο, ώστε να αναδειχθεί όπως θα έπρεπε. Για το σοβαρό αυτό έλλειμμα, σημείωσε, φέρουν ευθύνη και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν υποστηρίζουν, πάντα, την προσπάθεια των ανθρώπων και των φορέων, όπως ο Νίκος Ρουδομέτωφ και το Ιστορικό Λαογραφικό Αρχείο Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.), να «φωτίσουν» τις άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Ενδεικτική είναι, πρόσθεσε, η αθέτηση της υπόσχεσης για οικονομική αρωγή στην έκδοση του βιβλίου που παρουσιάστηκε χθες. «Η υπόσχεση έμεινε, δυστυχώς, στα λόγια», σχολίασε.

Όσον αφορά την κατάσταση της Καβάλας την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και των δύο βουλγαρικών κατοχών, ο συγγραφέας είπε ότι η Καβάλα εκτός από το βαρύ τίμημα που «πλήρωσε» σε ανθρώπινες ψυχές (μετά το τέλος της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής είχε απομείνει το 1/5 του πληθυσμού της πόλης), υπέστη και μία βίαιη διακοπή της ανοδικής της πορείας που άρχισε από τα μέσα του 18ου αιώνα.

Η δεύτερη βουλγαρική κατοχή, είπε χαρακτηριστικά, ήταν ένα «τέλος εποχής» για την Καβάλα, η οποία άρχισε να «αναγεννιέται» πάλι με την έλευση των προσφύγων από την Μικρά Ασία. Ο Γ. Κουτζακιώτης τόνισε, ακόμα, ότι οι σημερινές δημοτικές αρχές οφείλουν να αφήσουν «παρακαταθήκη» στις επόμενες γενιές Καβαλιωτών την ιστορία της πόλης και να καλύψουν τα «κενά» που δημιούργησαν σ’ αυτή κάποιες δύσκολες περίοδοι, όπως ήταν οι βουλγαρικές κατοχές.

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Στάθης Κεκρίδης και ο Ν. Ρουδομέτωφ, αφού το Ι.Λ.Α.Κ. ανέλαβε, εξ’ ολοκλήρου, τη δαπάνη της έκδοσης. Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ για τις βουλγαρικές κατοχές της Καβάλας, παραγωγής του Ι.Λ.Α.Κ., μίλησε και ο Γιώργος Αστεριάδης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τον Κ. Βουλγαρίδη από το προσωπικό του αρχείο.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου