israelΤο Ισραήλ προσπάθησε να κρύψει την απογοήτευσή του για την αμερικανική απόφαση για πάγωμα μέρους της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο, εκφράζοντας φόβους ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις αμερικανικές θέσεις στην περιοχή και να υπονομεύσει τη δική του ειρηνευτική συνθήκη με την Αίγυπτο.
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τον χειρισμό του θέματος της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Καΐρου, που έχει τη στήριξη του στρατού και η οποία ανέλαβε τα ηνία μετά την καθαίρεση από τις ένοπλες
δυνάμεις του Ισλαμιστή τέως προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, τον περασμένο Ιούλιο.
Επικαλούμενες τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι παγώνουν τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων καθώς και βοήθειας σε ρευστό ύψους 260 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει ευθέως ένα σχόλιο για την κίνηση αυτή, αλλά υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν παράπλευρες συνέπειες. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια τον χρόνο, προέκυψε από την ιστορική ειρηνευτική συνθήκη του 1979 ανάμεσα στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου και το Ισραήλ. (defencenet)