Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Να ξεμπερδεύουμε με τους χαρτογιακάδες της Τρόικα


Όπως τις τελευταίες ημέρες γράφει το antinews, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι πολύ δύσκολη καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται ουσιαστικά στα μαχαίρια. Υπάρχουν τόσα και τόσα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα που είναι δύσκολο να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων. Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα θέματα της διαθεσιμότητας ή των αμυντικών βιομηχανιών ή του φόρου ακινήτων, που διχάζουν κυβέρνηση και τρόικα. Το κυριότερο είναι ότι οι δανειστές μας, παίρνοντας σαφώς γραμμή από τη Γερμανία, επιμένουν στην πιο σκληρή γραμμή που υπάρχει για την Ελλάδα.
Αφενός δεν σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού που δεν αντέχει άλλα μέτρα κι αφετέρου δεν υιοθετούν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, όπως προβλέπουν τα μνημόνια που υπογράψαμε,
σε περίπτωση που η χώρα μπει σε διαδικασία προσαρμογής και ανάπτυξης.
Μας χρωστάνε εν ολίγοις, δεν τους χρωστάμε εμείς. Αντ΄ αυτού, μόνιμη επωδός των τελευταίων ημερών είναι η λήψη σκληρών μέτρων και οριζόντιων, ζήτημα που δεν το συζητά καν η κυβέρνηση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση την ίδια.
Έχουμε πολλές φορές κατακρίνει τους λαϊκιστές βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παίζουν παιχνίδια με τους ψηφοφόρους, πουλάνε προστασία στους πολίτες και ζητούν λαγούς με πετραχήλια, λες και η Ελλάδα επέστρεψε στο 2008. Στην παρούσα στιγμή, όμως, και οι βουλευτές έχουν δίκιο. Είναι και οι ίδιοι στα κάγκελα, όπως και όλος ο ελληνικός λαός.
Είναι ωστόσο και ο Σαμαράς στα κάγκελα με τους υπουργούς και συνεργάτες του. Βλέπει ότι οι απαιτήσεις της τρόικας κλιμακώνονται κι έχουν φτάσει στα όρια του παραλογισμού. Εκτιμά ότι δε θα έχει ούτε μια ημέρα ζωής η παρούσα κυβέρνηση αν αποφασιστεί έστω κι ένα οριζόντιο μέτρο. Και δεν διανοείται κανείς να μιλήσει για μίνι μνημόνιο ή λάιτ μνημόνιο, θέλοντας να εξωραΐσει μια νέα καταιγίδα μέτρων. Το μνημόνιο είναι μνημόνιο, όπως κι αν το πεις, τελεία και παύλα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα η οποία πάντως δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αποφάσεις ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές. Όμως, τα τρέχοντα εκκρεμή θέματα με την τρόικα θα καταδείξουν και το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Αν η τρόικα επιμείνει να τηρήσει σκληρή στάση σε ζητήματα όπως η αμυντική βιομηχανία, οι απολύσεις ή ο φόρος στα ακίνητα τότε θα δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν «μαλακώσει» τότε οι συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν πιο ομαλά.
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την Ελλάδα και τον Σαμαρά είναι η σύνοδος κορυφής που θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Η Ελλάδα παίρνει την προεδρία την ώρα που θα ξεκινά και το παζάρι με τους δανειστές για το χρέος. Τότε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουν. Είναι η παράκαμψη των χαρτογιακάδων τύπου Τόμσεν ή Βίζερ και η απευθείας διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Οι συναντήσεις με πρωθυπουργούς θα είναι πολλές από τις αρχές του έτους. Ο κ. Σαμαράς πρέπει λοιπόν εκεί να παίξει το τελευταίο χαρτί της χώρας. Αν έχουν αποφασίσει να μας «χαντακώσουν» τότε δε μας σώζει τίποτε. Τουλάχιστον, όμως, να μην πάμε… άκλαυτοι και μάλιστα από ανίκανους ανθύπατους όπως οι τροικανοί.
Αν κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτό θα το κάνουμε μόνο αν αναβαθμιστούν οι διαπραγματεύσεις. Κι αυτό οφείλει να κάνει η κυβέρνηση.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου