Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ένας πρώτος απολογισμός της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ


Μια εβδομάδα στις ΗΠΑ συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ο απολογισμός που θα γίνει από εδώ και στο εξής θα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς επαφές με τον Γ. Στουρνάρα και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ενόψει της προετοιμασίας για την έλευση της τρόικας.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, η προηγούμενη εβδομάδα είχε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Άλλωστε, η διάλυση της Χρυσής Αυγής και οι συλλήψεις της ηγεσίας της έβαλαν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και τον Αντ.
Σαμαρά στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, σε οικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα των επαφών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα φανούν πολύ σύντομα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ΗΠΑ και ΔΝΤ ότι δεν έχει άλλες αντοχές για νέα μέτρα η Ελλάδα. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη Χρυσή Αυγή έδωσε και μια.. χρυσή ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να δείξει στους ξένους ότι η συνεχής πίεση οδηγεί στα άκρα και στην αύξηση του νεοναζισμού.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει η προσπάθειά της να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά κι αφού πρώτα έχει καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έδειξαν ενδιαφέρον για το ελληνικό σχέδιο απεμπλοκής από τα Μνημόνια μέσω εξόδου στις αγορές. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς είχε συνεχείς συναντήσεις με επικεφαλής funds που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κι ένα επίσης σημαντικό γεγονός. Κανείς πλέον στις ΗΠΑ δεν επενδύσει στη χρεοκοπία της χώρας. Αντίθετα βλέπουν με πολύ συμπάθεια τις θυσίες του ελληνικού λαού κι εκτιμούν ότι θα βγει από την κρίση η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου