Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Προβληματίζουν διεθνώς τα "καταστροφικά" σενάρια με αφορμή το χρέος των ΗΠΑ

congress-debt-ceiling full 600Με δύο μέτωπα ανοιχτά, αυτό του κυβερνητικού "λουκέτου" λόγω της ασυμφωνίας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών που κρατά κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες για τρεις ημέρες, αλλά και του ορίου του αμερικανικού χρέους, που αναμένεται να σπάσει το "ταβάνι" στα μέσα Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ σκορπούν την ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς και αναλυτές παγκοσμίως, ενώ και οι διεθνείς αγορές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Το όριο χρέους εξελίσσεται στο πιο επικίνδυνο μακροοικονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει συνολικά τον κόσμο. Αν δεν βρεθεί λύση έγκαιρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν, κάτι που θα έφερνε τον πανικό στις αγορές, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
"Πιθανή αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους της Αμερικής μπορεί να βλάψει όχι μόνο τις ΗΠΑ
αλλά και την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία", τόνισε.
Το λουκέτο της αμερικανικής κυβέρνησης είναι από μόνο του αρκετά άσχημο, αλλά η αποτυχία αλλαγής του ορίου στο χρέος θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση τραγικά χειρότερη, ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι "είναι θέμα ύψιστης σημασίας που πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, μιλώντας στο πανεπιστήμιο George Washington.
Εξάλλου και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τόνισε πως οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον. «Όταν έχουμε μία κατάσταση στην οποία μία παράταξη είναι πρόθυμη να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε αθέτηση πληρωμών, τότε έχουμε πρόβλημα.»
'Ηδη τα πρώτα σημάδια ανησυχίας φάνηκαν σήμερα τόσο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, αφού η Wall μετά την πτώση της Τετάρτης κινείται με νέες απώλειες άνω του 1% και τον Dow κάτω από τις 15.000 μονάδες.
Προϋπολογισμός
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται αφού και η τελευταία συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου απέβη άκαρπη, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε μία συμφωνία που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν παραλύσει τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό για να εξαναγκάσουν στον Ομπάμα να αποσύρει το σχέδιό του για το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης (Obamacare).
Ο Obama επανέλαβε πως δεν θα διαπραγματευτεί για το shutdown και το ανώτατο όριο δανεισμού.
"Έχουμε μια διαιρεμένη κυβέρνηση", παραδέχτηκε o εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner.
Όριο Χρέους
Σε νέα προειδοποίηση με περισσότερο δραματικό τόνο για το ενδεχόμενο πτώχευσης της αμερικανικής οικονομίας, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
"Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου και οι ΗΠΑ οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις αγορές αλλά και για την οικονομία" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών.
«Μπορεί να υπάρξει μία χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση που θα αντηχούν τα γεγονότα του 2008 ή χειρότερα» προειδοποιεί το υπουργείο.
(newmoney)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου