Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κατάλαβε ο Πούτιν ότι έχει ενοχλήσει στην Ελλάδα…

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των διαπιστευτηρίων της πρέσβειρας της Ελλάδας, Δανάης-Μαγδαληνής Κουμανάκου και του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Κασουλίδη, μαζί με άλλους νέους πρεσβευτές από διάφορες χώρες, στη Μόσχα.

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας έκανε λόγο για παραδοσιακά στενή «εταιρική σχέση» με την Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες: «Τον Σεπτέμβριο γιορτάσαμε τα 185 χρόνια από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεών μας… ο διμερής πολιτικός διάλογος και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας μεταξύ άλλων και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ».

Σημαντικές ήταν οι δηλώσεις του και για την Κύπρο, με την οποία οι σχέσεις επίσης αντιμετώπισαν δυσκολίες το τελευταίο διάστημα: «Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία παραδοσιακά αναπτύσσονται σε φιλικό κλίμα. Θα συμβάλλουμε και στο εξής στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία διεξάγεται το 50% του ρωσικού εμπορίου, ως εκ των «εταίρων προτεραιότητας» για τη Ρωσία, ενώ στον τομέα των επενδύσεων, η Ρωσία έχει επενδύσει στην ΕΕ 64 δισ. δολάρια, οι δε χώρες μέλη της Ένωσης 86 δισ. δολάρια στη Ρωσία.

Μακάρι όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος να τα εννοεί και να εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων. Η Ρωσία έχει σημαντική θέση στην ελληνική εξωτερική πολιτική, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό το πλαίσιαο από το οποίο δεν μπορεί να παρεκκλίνει αυτή η σχέση.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να θυμάται, ότι Αθήνα και Λευκωσία, πάντα θα τάσσονται για ευνόητους λόγους υπέρ της όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας Μόσχας-Ουάσιγκτον, ενώ ο ρωσικός λαός, φορέας θαυμαστού πολιτισμού, οργανικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος, με την αντιμετώπισή τους να είναι προνομιακή, λόγω των θετικών στερεοτυπικών αντιλήψεων εκατέρωθεν.

Κατά συνέπεια, η βάση ανάπτυξης των σχέσεων υφίσταται. Αρκεί να αντιληφθούν οι δυο πλευρές το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθούν και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

www.defence-point.gr/news/?p=87416

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου