Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δικαστική απόφαση «βόμβα» για τις πανελλήνιες


3581227826 30fa9b93b4 bΘα μηδενίζονται τα γραπτά των υποψηφίων που θα συλληφθούν με κινητό τηλέφωνο
Μόνη η διατύπωση από τους επιτηρητές ότι υποψήφιος μαθητής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, αυτόματα αυτό μεταφράζεται σε μηδενισμό του γραπτού του.     
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων μαθητή που κατά την ώρα των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς  να το χρησιμοποιήσει το έκλεισε και το παρέδωσε στους επιτηρητές.
Όπως σημειώνεται στην εφετειακή απόφαση «ο νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού
τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».
Η απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με τους Εφέτες, είναι «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».
Ο μηδενισμός του γραπτού, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, νομοθετήθηκε, καθώς «τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό»
Δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο μηδενισμός του γραπτού των  μαθητών .που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέρει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και  του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».
Σύμφωνα με το ιστορικό στα δικαστήρια είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή ο οποίος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου έτους και  την ημέρα που  έγραφε το μάθημα της «ανάπτυξης εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον», χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο. Αμέσως, ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες., ενώ στη συνέχεια κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή. Μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό  του.
Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία. Ο μαθητής είπε ότι δεν έφερνε το κινητό τηλέφωνο κάθε μέρα στις εξετάσεις, αλλά  μόνο εκείνη την ημέρα, επειδή τελείωναν οι εξετάσεις και θα τηλεφωνούσε στους φίλους του για να συναντηθούν.  Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε το κινητό τηλέφωνο  του και είδε ότι υπήρχε μια κλήση η οποία είχε γίνει κατά το διάστημα που ο μαθητής  ήταν μέσα  στο εξεταστικό κέντρο. Ο  μαθητής είπε,  ότι η κλήση ήταν από έναν συμμαθητή του από το φροντιστήριο. Μετά από αυτά ακολούθησε ο μηδενισμός του  γραπτό του.
Στον  ισχυρισμό του μαθητή, ότι το τηλέφωνο το είχε ξεχάσει στην τσέπη του και όταν χτύπησε δεν το χρησιμοποίησε, αλλά το απενεργοποίησε και το παρέδωσε, οι δικαστές απάντησαν ότι ο μηδενισμός του γραπτού επιβάλλεται μόνο με τη διαπίστωση της κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων  και δεν απαιτείται να αποδεικνύεται ότι ο υποψήφιος έχει «προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες δολίευσης της εξέτασης». (parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου