Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τσιγκούνα ή φαν της λιτότητας; - Η Μέρκελ μετράει τα ευρώ της ακόμη και στις διακοπές

Οι απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ για την οικονομική πολιτική είναι γνωστές. Η λιτότητα είναι η αγαπημένη της λέξη. Φαίνεται όμως πως την εφαρμόζει ακόμη και στον εαυτό της, με αυστηρότητα μάλιστα. Είτε γιατί θέλει να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα, είτε πολύ απλά επειδή είναι τσιγκούνα.


Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο που κάνει διακοπές, παραδοσιακά στο νησί Ισκια στην Ιταλία. Το περιοδικό Vanity Fair μίλησε με κατοίκους της περιοχής και σχημάτισαν την εικόνα μίας Καγκελαρίου που μετρά με προσοχή τα ευρώ της ακόμη και τις ημέρες που ξεκουράζεται.

Η οικονομία- για το κράτος, όχι την τσέπη της- ξεκινά από το ταξίδι. Ο σύζυγός της ταξιδεύει μόνος
του, με πτήση της γραμμής, καθώς η Μέρκελ δεν θέλει να επιβαρυνθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος με τη μεταφορά του. Οι μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού που πλέον την γνωρίζουν καλά αναφέρουν πως προτιμά το λιτό δείπνο και πάντα πίνει «σπιτικό» κρασί και όχι κάποια γνωστή ποικιλία. Μάλιστα, συχνά ξανακλείνει το μπουκάλι, για να το τελειώσει την επόμενη ημέρα!

Συνήθως προτιμά χειροποίητα ζυμαρικά με σάλτσα και φρέσκο βασιλικό, αλλά καμιά φορά επιτρέπει στον εαυτό της την... πολυτέλεια παραγγέλνοντας χταπόδι ή καραβίδες. Και για όσους την κατηγορούν πως μπαίνει σπάνια στην κουζίνα, ο σεφ ενός τοπικού εστιατορίου αποκαλύπτει ότι συνήθως η Καγκελάριος του ζητά τις συνταγές.

Στις διακοπές της η Μέρκελ αποδέχεται με απροθυμία τους φρουρούς που φροντίζουν για την ασφάλειά της, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι προτιμά να κυκλοφορεί χωρίς αυτούς. Νωρίς το πρωί περπατά στο λιμάνι και μιλά με τους ντόπιους ψαράδες ή κάνει βόλτες στο κέντρο με τον σύντροφό της. Συχνά τον περιμένει έξω από μία πιτσαρία μέχρι εκείνος να πάρει το γεύμα τους, σαν να είναι «η κυρία κανένας», όπως λένε οι κάτοικοι.

Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου