Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Οι μεγάλες ήττες στην εξωτερική πολιτική

Ποιοι παράγοντες αναγκάζουν την Τουρκία σε πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική. Οι «ήττες» σε Αίγυπτο, Ιράκ, Συρία και Λωρίδα της Γάζας. Οι στόχοι της γείτονος και οι θεμελιώδεις διαφωνίες με τις ΗΠΑ. Το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Η πολιτική της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή υπό το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης έχει επικεντρωθεί γενικά σε δυο φιλόδοξους στόχους: να εμβαθύνει την επιρροή στον Αραβικό κόσμο, μέσω της ενίσχυσης των δυνάμεων των μετριοπαθών Σουνιτών Ισλαμιστών και
μέσω μιας φανερά ανταγωνιστικής σχέσης με το Ισραήλ, και να χρησιμοποιήσει τον πολιτικό και οικονομικό κατευνασμό για να περιοριστεί η αυτονομιστική διάθεση των Κούρδων.

Αυτές οι πολιτικές, που συνδέονται στενά με την ηγεσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέν Νταβούτογλου, μπορεί να φθάνουν κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Η Τουρκία, πολύ απλά, δεν διαθέτει την εσωτερική πολιτική συνοχή και την περιφερειακή επιρροή για να εμμείνει σε θέσεις εξωτερικής πολιτικής που έρχονται σε αντίθεση με τα Αμερικανικά και Ιρανικά συμφέροντα.

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου