Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Όλη η αλήθεια για τα κέρδη Σαμαρά από την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν εμφανώς κουρασμένος την περασμένη Τρίτη το βράδυ, όταν έκλεινε την επίσκεψή του στο Ισραήλ με την ομιλία του στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ, αφού ακόμη δεν είχε συνέλθει από το επταήμερο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Παρά το πιεστικό του προγράμματος, ο πρωθυπουργός ήθελε να είναι κοντά τα δύο ταξίδια για λόγους και ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Στις ΗΠΑ μίλησε στο American Jewish Committee και είχε επαφές με παράγοντες του εβραϊκού λόμπι, η επιρροή του οποίου στην πολιτική της υπερδύναμης είναι αυξημένη. Οπως ανέφερε και στις κοινές δηλώσεις που έκανε την Τρίτη με τον
πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «είναι ιστορική η στιγμή για τις δύο χώρες». Το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ και το Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα σηματοδοτούν τη ριζική μετατόπιση του άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής. Από μια παράδοση φιλοαραβικής προσέγγισης του Μεσανατολικού, ο κ. Σαμαράς κάνει στροφή 180 μοιρών και επιχειρεί να οικοδομήσει στρατηγική και μακράς πνοής σχέση με το Ισραήλ.

Φυσικά βεβαιώνει ότι η σχέση με τον αραβικό κόσμο θα συνεχίσει να είναι καλή, όπως φρόντισε να τονίσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις συναντήσεις του με την παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα, όπου πολλές φορές μνημονεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ωστόσο η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ δεν μπορεί παρά να σημαίνει, σε κάθε περίπτωση, απόσταση με τον αραβικό κόσμο. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε: «Και τόσα χρόνια τι κερδίσαμε από τους Αραβες με τη στενή σχέση που είχαμε και τη στήριξη που τους δώσαμε;».

Ο δε κ. Νετανιάχου φρόντισε από την αρχή να δείξει πώς εννοεί τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα. Στις δηλώσεις του και έχοντας δίπλα τον Ελληνα πρωθυπουργό, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τον κίνδυνο που αποτελεί για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Άξονας Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος


Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αφήνουν περιθώριο για δημιουργία άξονα Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, που θα ξεκινά από το ενεργειακό πεδίο με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και θα επεκτείνεται στον γεωπολιτικό τομέα. Σε αυτό συντείνουν, εκτιμά, η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, η αποσταθεροποίηση της Συρίας, αλλά και οι πολιτικοί κραδασμοί και η αποδυνάμωση του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία.

Έχει προηγηθεί η διάρρηξη του άξονα Αγκυρας - Τελ Αβίβ μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών στο «Ναβί Μαρμαρά». Παρά το τηλεφώνημα και τη συγγνώμη του κ. Νετανιάχου στον κ. Ερντογάν με την παρότρυνση Ομπάμα, η σχέση των δύο κρατών δεν αποκαταστάθηκε.

Ο κ. Νετανιάχου είναι ηγετική φυσιογνωμία, ενώ θεωρείται από σκληρός έως ακραίος στην εθνική του πολιτική και στη σχέση με τους Παλαιστίνιους. Η διάρρηξη της σχέσης του Ισραήλ με την Τουρκία, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι μόνιμη, ενώ αντίθετα η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με το Ισραήλ.

Το είπε ο κ. Νετανιάχου στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, ότι δεν επιθυμεί τη σχέση με την Τουρκία, αλλά το δήλωσε και δημοσίως ο υπουργός Ενέργειας και εκ των ισχυρών της ισραηλινής κυβέρνησης κ. Σιλβάρ Σαλόμ με αφορμή των αγωγό που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη: «Στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Νέτα μού είπε να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη από την Τουρκία. Δεν το θέλω μέσω Τουρκίας αλλά μέσω Ελλάδας, ο αγωγός θέλουμε να περάσει μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και στην Ευρώπη».

Στρατηγικά οφέλη

Μέσω της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ ο πρωθυπουργός προσδοκά πολλαπλά οφέλη:

■ Θα επηρεάσει τη στάση των ΗΠΑ για τα ζητήματα της περιοχής, αφού το Ισραήλ μπορεί να μπει σφήνα στην προσωπική σχέση του προέδρου Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν. Γενικότερα ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η Τουρκία αποδυναμώνεται: χάνει την προνομιακή σχέση με το Ισραήλ, έχει θέμα με το καθεστώς Ασαντ στη Συρία που αντέχει, ενώ μετά την πτώση του Μόρσι στην Αίγυπτο έχει εχθρικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση.

■ Μία ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ η Τουρκία και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση και στη διαφορά της υφαλοκρηπίδας. Ηδη, λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η πρώτη δοκιμή έγινε με Κύπρο, που μέσω της προσέγγισης με το Ισραήλ ξεπέρασε τις απειλές της Τουρκίας. Οπως λένε δε παράγοντες της Μεγαλονήσου, όταν τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το κοινό οικόπεδο σηκώθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά και τα αναχαίτισαν. Βεβαίως για να γίνει αυτό η εκμετάλλευση από 75%-25% έγινε 50%-50%. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία οι Κύπριοι θα είχαν 0%, άρα είναι επωφελής.

■ Θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς η κοινή εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα εφοδιάσει την Ε.Ε. με το 50% των αναγκών της για τα επόμενα 30 χρόνια.

■ Το ισχυρό εβραϊκό λόμπι θεωρείται πως μπορεί να εξυπηρετήσει και τον στόχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2014. Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ δεν θα έχει την ανισομέρεια της σχέσης Κύπρου - Ισραήλ. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε: «Το Ισραήλ είναι απομονωμένο μέσα σε ένα εχθρικό αραβικό περιβάλλον, έχει ανάγκη την Ελλάδα και δευτερευόντως την Κύπρο ως κρίκο για τη διασύνδεσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μετά την επιδείνωση της σχέσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι η μόνη φιλική χώρα. Μέσα από αυτό το πρίσμα το Ισραήλ θα είναι αξιόπιστος σύμμαχος».

■ Η στρατηγική συνεργασία επεκτείνεται στον στρατιωτικό τομέα. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί κοινές αεροναυτικές ασκήσεις που θα επαναληφθούν τον Οκτώβριο. Ο ελληνικός χώρος προσφέρει στο Ισραήλ το βάθος που του λείπει για ασκήσεις προσομοίωσης επιθέσεων, π.χ., στη Συρία.

«Επενδύστε στην Ελλάδα»

Να επενδύσουν στη χώρα μας, προέτρεψε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Ποιες συμφωνίες «κλείδωσαν» σε επίπεδο υπουργών - Εύσημα στον Νίκο Δένδια για την επιτυχία επί της Χρυσής Αυγής

Ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι η πολιτική ομπρέλα που προσφέρει η προσέγγιση με την ισραηλινή κυβέρνηση θα ανοίξει τον δρόμο για οικονομική συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών σε πολλά επίπεδα. Η αναφορά του κ. Νετανιάχου ήταν το καλύτερο δώρο στον πρωθυπουργό: «Ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το έξυπνο χρήμα πηγαίνει σήμερα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

■ Το κλίμα στην αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένες οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπίες ήταν θερμό και δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο στην Κωνσταντινούπολη όπου πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας. Ξεχώρισαν πάντως οι διαχυτικότητες του κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε την επιτυχία της σύλληψης της Χρυσής Αυγής -θέμα που συγκινεί ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς-, με τον ομόλογό του Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς. Οι δύο υπέγραψαν τη σημαντικότερη συμφωνία μαζί με τα ενεργειακά για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, της παράνομης μετανάστευσης, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης.

■ Την τιμητική του είχε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνυπέγραψε συμφωνία με τον κ. Νετανιάχου. Στο πλαίσιο των διακυβερνητικών επαφών επαναβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το αεροδρόμιο του Ελληνικού έτσι ώστε η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd. που συμμετέχει στον διαγωνισμό να γίνεται φαβορί.

Επιχειρηματικό φόρουμ

Από το βράδυ της Τρίτης τη σκυτάλη πήραν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ. Στην ελληνική αποστολή μετείχαν περί τους 100 εκπροσώπους εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και των τροφίμων. Στο φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 140 Ισραηλινοί επιχειρηματίες και πραγματοποιήθηκαν περίπου 400 επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ των ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων. Στον τομέα της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν περί τις 50 επιχειρηματικές συναντήσεις και στον τομέα φαρμάκου και επιστημών υγείας πάνω από 100.

Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση στη οποία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Regulon παρουσίασε σε ομάδα 25 Ισραηλινών ογκολόγων τα νέα δεδομένα σχετικά με τις λιποπλατίνες (Lipoplatin, Lipozomal Cis-platin) για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οπως και με την Κίνα, στην αποστολή συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών καθώς η χώρα μας διαθέτει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στην προηγμένη τεχνολογική μονάδα παραγωγής της μεγαλύτερης ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας TEVA.

Συνεργασία στη ναυτική εκπαίδευση


Συμφωνία για ναυτική εκπαίδευση υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σάι Πιρόν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Ισραήλ. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για το υψηλό επίπεδο σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, και κυρίως με τις νέες τεχνολογίες που έχουν τα πανεπιστήμια του Ισραήλ. Οι κινήσεις αυτές θα ενισχυθούν με ένα επιπλέον ταξίδι του κ. Αρβανιτόπουλου στο Ισραήλ, που θα διεξαχθεί σε διμερές επίπεδο. Η συζήτηση πάντως των δύο υπουργών ξεκίνησε με την έκπληξη του κ. Αρβανιτόπουλου μόλις αντιλήφθηκε πως ο ομόλογός του είχε γνώση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Αθήνα - κυρίως στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το γνωστό σχέδιο «Αθηνά». Σημειώνεται ότι το κράτος του Ισραήλ, με πληθυσμό κοντά στα 8.000.000 και με έκταση όπως περίπου η Πελοπόννησος, έχει το 1/10 των ιδρυμάτων σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά σαφώς μεγαλύτερη και ποιοτικότερη εξαγωγή γνώσης, άμεσης σύνδεση με την αγορά εργασίας και την παραγωγή. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως η νεανική επιχειρηματικότητα, κυρίως στις νέες τεχνολογίες, συνδέεται με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση των πανεπιστημίων, κάτι που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά». 
Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία στη θαλάσσια εκπαίδευση. Η συνεργασία υποστηρίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αφορά σε συναντήσεις μαθητών και φοιτητών, ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών και περαιτέρω μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιστημονική και πρακτική εκπαίδευση.







Του Σπύρου Γκουτζάνη και της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου