Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Κινητικότητα στο Κυπριακό - Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης


Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, καθώς και για τον κοινό συντονισμό και τον καθορισμό των επόμενων Αθηνών - Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η εν λόγω πρόταση, είπε, «έγινε σε πλήρη
συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση» και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η πρόταση για επισκέψεις των συνομιλητών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα «δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως ανησυχούν». Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν αναφέρεται σε διασκέψεις, «που εκ της φύσεώς τους είναι περιορισμένου χρόνου, θέση την οποία διευκρίνισα τόσο στους συνομιλητές μου στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην επιστολή μου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι δικοινοτικό και ότι οι επικείμενες συναντήσεις του Ελληνοκύπριου συνομιλητή με τους εκπροσώπους της Άγκυρας «προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται και φέρουν την ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, τόνισε, πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και συνεπώς, υποστήριξε, «μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι στις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Επίσης, έκανε σαφές ότι δεν αποδέχεται «ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι στις επαφές του στις ΗΠΑ παρουσίασε την πρόταση του για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου. Μια πρόταση η οποία, όπως σημείωσε, πέραν του θετικού της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού σε σχέση με τις προοπτικές επίτευξης λύσης, θα παρέχει επιπλέον τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

- Η ανοικοδόμηση των υποδομών μιας πόλης η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, δίδοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας.

- Την ίδια ώρα, συνεργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της πόλης και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά, συνειδητοποιώντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προκοπής, ακριβώς όπως είχαμε πράξει και στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να «ανοίξει τα χαρτιά» του όταν ρωτήθηκε για ανταλλάγματα που ενδεχομένως να ζητήσει η Τουρκία σε σχέση με την πρόταση του για την Αμμόχωστο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αποδοχής των λεγόμενων συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ, όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ».

Για τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, επαναλαμβάνοντας ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού και το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου