Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς σε τρόικα: Επιμένετε σε μέτρα; Πάμε σε εκλογές


Μήνυμα στους Ευρωπαίους, να μην πιέσουν άλλο την Ελλάδα με νέα μέτρα, έστειλε ο πρωθυπουργός με κομιστή τον επικεφαλής του Euro Working Group, κ. Βίζερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βίζερ επανέλαβε τις γνωστές απόψεις των τροικανών για επιβολή μέτρων, ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς το ξέκοψε και μάλιστα φέρεται να έβαλε στον τραπέζι ζήτημα εκλογών αν επιμείνουν. «Δεν αντέχουμε άλλο, αν επιβληθούν νέα μέτρα θα πάμε σε εκλογές και τότε μπορεί να συνηθίσετε στην ιδέα να διαπραγματεύεστε με τον Τσίπρα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στην τρόικα, η οποία, πάντως, επιμένει στη σκληρή γραμμή και ζητά ανανέωση των στοιχείων του προϋπολογισμού ώστε αυτός να περιλαμβάνει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο ΣΚΑΪ ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο
λαός με εκλογές. Το… γράμμα στις Βρυξέλλες θα φτάσει άμεσα και μένει να δούμε πώς θα το υποδεχθούν. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται για μπλόφα Σαμαρά, όπως αυτή που είχε κάνει ο Παπανδρέου με το δημοψήφισμα. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τίποτε δεν αποκλείεται αν οι δανειστές επιμείνουν να επιβληθούν οριζόντια μέτρα που θα σημάνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Βίζερ τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως έγραψε το antinews, πάει σε ευθεία σύγκρουση, αν επιμείνει και η τρόικα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι, ήδη, έχουν επιτευχθεί πολύ σοβαρά αποτελέσματα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και πως τώρα πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση για τις προτεραιότητες και να πέσει το βάρος στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στο δίπτυχο «ανάπτυξη-απασχόληση».
Διότι, όπως είπε, υπάρχει ελπίδα στον κόσμο από τη μέχρι τώρα πορεία, κάτι που, όπως πρόσθεσε, φαίνεται και από το πόσο υπολογίζει στην πολιτική σταθερότητα, αλλά ο κόσμος έχει πιεστεί και περνάει δύσκολα. Παράλληλα, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «νέα μέτρα δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν όχι μόνο γιατί δε θα περάσουν αλλά και γιατί δημιουργούν φαύλο κύκλο και επιτείνουν την ύφεση και κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου