erdΗ ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και έτσι να παραμείνουν μέχρι το τέλος της θητείας του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της καλεί την κυβέρνηση να παγώσει επισήμως τις σχέσεις της με την Τουρκία «γιατί ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να επιτρέπει πρακτικές που ακολουθεί η Άγκυρα».
Τονίζεται ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του και να κόψει τους δεσμούς με τη χώρα αυτή που εκ προθέσεως προξενεί βλάβη στο
Ισραήλ και με τον πιο σοβαρό τρόπο.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κατά την περίοδο 1990 έως το 2000 οι δύο χώρες είχαν μια ειδική σχέση, αλλά τώρα η Τουρκία και ιδιαίτερα μετά την επέμβαση στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» η συμπεριφορά της άλλαξε. Ένα συμβάν για το οποίο το Ισραήλ δεν ήταν υπαίτιο, όπως αναφέρεται.
Το άρθρο- λέει- ότι οι τουρκικές αρχές έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη για ό, τι συνέβη στο «Μαβί Μαρμαρά» γιατί ήταν μια προκλητική πράξη, να κατευθυνθεί προς τη Γάζα ένας στολίσκος, χωρίς να ενδιαφέρεται αν σε αυτόν επέβαιναν τρομοκράτες και εξτρεμιστικές οργανώσεις που είναι εναντίον του Ισραήλ.
«Έτσι και αλλιώς οι σχέσεις μας από τότε έχουνε παγώσει», σημειώνεται.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Τουρκία κυβερνάται από τον Ερντογάν και δεν υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και καλεί το Ισραήλ να περιμένει να λήξει η θητεία του νυν πρωθυπουργού της Τουρκίας για να αποκατασταθούν οι στενές σχέσεις των δύο χωρών.
Προς επίρρωση των προτάσεων της εφημερίδας αναφέρονται και οι πρόσφατες ειδήσεις που αναφέρονται στην παράδοση από την Τουρκία τα ονόματα Ιρανών που εργάζονταν για την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ,Mossad. (defencenet)