Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Το ΚΚΕ και οι Κολομβιανοί τρομοκράτες

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο (δείτε το στο τέλος) με απόσπασμα από το μήνυμα που απηύθυνε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή η κολομβιανή οργάνωση FARC, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η μαρξιστική-λενινιστική ένοπλη αντάρτικη οργάνωση FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, ιδρύθηκε το 1964. Από τότε έχει αιματοκυλήσει την Κολομβία σε έναν εμφύλιο πόλεμο διάρκειας ήδη πενήντα ετών (υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες ομάδες).
Είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες
δυτικές και δημοκρατικές χώρες, όπως και από την ίδια την κυβέρνηση της Κολομβίας.

Οι διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και Διεθνής Αμνηστία, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, καταγγέλλουν συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους FARC: ειδικεύονται και αντλούν τους πόρους τους μεταξύ άλλων από απαγωγές, λύτρα και υποχρεωτική πώληση «προστασίας» στις περιοχές της Κολομβίας που ελέγχουν. Ενίοτε, εκτελούν όσους αρνούνται να πληρώσουν, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα το εμπόριο ναρκωτικών για τη χρηματοδότησή τους.

Κάποιοι στην Ελλάδα ίσως να άκουσαν για την οργάνωση το 2008, όταν μετά από πολύμηνη προετοιμασία ο στρατός της Κολομβίας κατάφερε να απελευθερώσει δεκαπέντε συνολικά ομήρους των FARC, σε μία αναίμακτη επιχείρηση. Άνθρωποι του στρατού είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στην οργάνωση, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μελών και τελικά να απελευθερώσουν τους ομήρους. Μεταξύ αυτών ήταν και η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ingrid Betancourt όπως και η συνεργάτιδά της Clara Rojas, η οποία γέννησε με καισαρική τομή το παιδί του βιαστή της, σε άθλιες συνθήκες, μέσα στη ζούγκλα όπου ήταν φυλακισμένη.

Πριν από ενάμισι χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2012, η FARC ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις απαγωγές και τους εκβιασμούς για λύτρα. Πριν από έναν χρόνο περίπου, τον Νοέμβριο του 2012, πέρασε ειδικός νόμος στην Κολομβία ο οποίος επέτρεψε την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης και της FARC. Μεταξύ των σημείων που συζητούνται είναι η τύχη των ομήρων καθώς και το εμπόριο ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η Κολομβία είναι μία χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα. Η κυβέρνηση εκλέγεται σε ελεύθερες εκλογές, όπου συμμετέχουν αρκετά κόμματα (η Ingrid Betancourt ήταν υποψήφια πρόεδρος με τους Πράσινους), αλλά δεν ελέγχει το σύνολο της επικράτειας. Όπως σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η λειτουργία της δημοκρατίας είναι προβληματική και θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πρόκειται για μία δημοκρατία που μάλιστα τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται.

Όπως μας πληροφορεί το επίσημο portal του ΚΚΕ, 902.gr, το «οπτικοποιημένο μήνυμα» που απέστειλε η οργάνωση «προβλήθηκε από το μάτριξ της Κεντρικής Σκηνής του Φεστιβάλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα». Είναι προφανές ότι το σταλινικό ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη που του παρέχουν οι οπλισμένοι αντάρτες της FARC, αλλιώς δεν θα τους προέβαλε αμέσως μετά την ομιλία του Γ.Γ. του κόμματος.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, ποιο είναι ακριβώς το μήνυμα που θέλει να περάσει το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη νεολαία του; Εγκρίνει την καταστροφική ένοπλη δράση των FARC – μήπως την προτείνει κιόλας ως εναλλακτική για τη χώρα μας;

Ελπίζω ότι οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ θα μπουν λίγο στο ίντερνετ και θα αναζητήσουν πληροφορίες για την τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Ότι δεν θα αρκεστούν στην μασημένη ιδεολογική τροφή που τους τάισαν. Τώρα που τα σχολεία είναι κατειλημμένα και τα πανεπιστήμια κλειστά, θα έχουν χρόνο. Υπάρχει ελπίς, τελικά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ*
*Mέλος της Κεντρικής και της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης
www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/πολιτικη/το-κκε-και-οι-κολομβιανοί-τρομοκράτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου