Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στην πολιτική σκηνή λόγω Χρυσής Αυγής


Οι συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αλλάζουν άρδην το πολιτικό τοπίο. Οι δημοσκόποι μάλιστα μιλάνε για ανατροπές, σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ημερών.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής έχουν φέρει τα πάνω κάτω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα αυτή μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.
Ωστόσο η φόρτιση των ημερών από τις αποκαλύψεις για την Χρυσή Αυγή λειτουργούν ευεργετικά για την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, η δημοφιλία του οποίου ανεβαίνει.
Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων «τρέχουν» ήδη έρευνες και από τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνουν μεγάλες ανατροπές στο σκηνικό όπως το ξέραμε έναν μήνα
πριν. Η κυβέρνηση δείχνει σαφέστατη ανάκαμψη, ενώ εντυπωσιακή είναι η εκτόξευση του Πρωθυπουργού αλλά και το άνοιγμα της ψαλίδας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Έμπειρο στέλεχος μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων μιλάει για σταδιακή μεταβολή που εξηγείται λόγω ακριβώς των αναπάντεχων εξελίξεων στην υπόθεση για την πορεία εξάρθρωσης της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτή η ιστορία θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κλίματος στην κοινή γνώμη αλλά δεν μπορεί να αντέξει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές αν δεν συνδυασθεί με τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην παρούσα φάση είναι η μεταβολή του κλίματος, καθώς λειτουργεί λυτρωτικά για την κυβέρνηση και τη ΝΔ που επλήγη σημαντικά από τις διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή.
Ο ρόλος της οικονομίας

Στο Μαξίμου και στη Συγγρού υπάρχει ανακούφιση και αισιοδοξία αλλά δεν θέλουν να ακουστεί ούτε κουβέντα, καθώς εκτιμούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα που να μπορούν να αξιολογηθούν.
Ωστόσο και μόνο η αναστροφή του κλίματος ηττοπάθειας που κυριαρχούσε σε τμήμα της γαλάζιας Κ.Ο. και της κυβέρνησης θεωρείται σημαντική ανατροπή που δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει η ΝΔ να είναι σε τροχιά νίκης.
Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι η μάχη στο επίπεδο της κοινής γνώμης δεν θα κριθεί από επί μέρους επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά από την προσδοκία που θα δημιουργηθεί στους πολίτες για την επόμενη περίοδο σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους συμφέρον. Είναι αυτό που λέει ο Σαμαράς, πρωτογενές πλεόνασμα και διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Αυτό απαραιτήτως συνδέεται με την πορεία της οικονομίας και εκεί θα δώσει τη μάχη της η κυβέρνηση ώστε από τις αρχές του 2014 να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για οικονομικά αποτελέσματα που θα έχουν αντίκρισμα για τα λαϊκά στρώματα που έχουν δείξει ότι απομακρύνονται από τη ΝΔ.
Το φορολογικό πακέτο σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για μείωση της ανεργίας αλλά και η ικανοποίηση έστω κατ’ ελάχιστον για τους χαμηλοσυνταξιούχους, σε πρώτη φάση, μπορεί να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψη της κυβέρνησης.
Το εσωτερικό μέτωπο
Όσα συνταρακτικά συμβαίνουν στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής δεν ευνοούν μόνο την αποκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με την κυβέρνηση αλλά κλείνουν και την παρατεταμένη εσωστρέφεια από την οποία δοκιμάστηκε ακόμη και η συνοχή της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.
Το κύρος του Πρωθυπουργού δεν αναβαθμίζεται μόνο στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς τώρα ουδείς διανοείται να διαφοροποιηθεί ή να αμφισβητήσει κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία.
Οι επιτυχίες έναντι της Χρυσής Αυγής, «ήταν ανάσα ζωής και μας έδωσαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι» εξηγεί το εν λόγω στέλεχος, τονίζοντας μάλιστα ότι«θα πάμε καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας αν δώσουμε τη μάχη με αισιοδοξία».
«Θα δώσουν λόγο»
Η αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να λειτουργήσει χριστιανικά και κάποια στιγμή θα ζητήσει εξηγήσεις για όσα έχει υποστεί τόσα χρόνια.
«Στο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να θέλουν να ξεχάσουν αργότερα, αλλά εμείς θα τους θυμίσουμε τι έλεγαν σε βάρος μας»λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγων.
Σύντομα πάντως θα αρχίσουν οι πρώτες βολές για όσα άστοχα ελέχθησαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο δεκαήμερο. Οι «αμαρτίες» της Κουμουνδούρου θα συνδεθούν, όπως είναι φυσικό, και με τα όσα κινδυνολογικά έχει πει κατά καιρούς για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη ότι θα έρθει νέο μνημόνιο και η χώρα θα τεθεί εκτός ευρώ σε συνδυασμό με τις διάφορες κινδυνολογικές προσεγγίσεις.
Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ και τώρα αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από τις καταιγιστικές εξελίξεις που επισκιάζουν τα πάντα.
Τις πρώτες άστοχες δηλώσεις ακολούθησε από ορισμένους, όχι όμως από την ηγεσία, μια πιο υπεύθυνη στάση, αν και στο παρασκήνιο ακόμη και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι αμετανόητοι.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μη κάνοντας αυτοκριτική, δείχνει να μην πιστεύει αυτό που βλέπει και είναι καθοριστικό το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν πιστεύει ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Χρυσή Αυγή, αλλά λέει ότι όλα αυτά προήλθαν από την δολοφονία.
Σε ό,τι αφορά την πρόσκαιρη -όπως επιμένουν στην Κουμουνδούρου- ανατροπή του κλίματος με τη… μικρή ανάκαμψη της κυβέρνησης, δεν της αποδίδουν μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζουν ότι θα κρατήσει όσο θα υπάρχει η ένταση των «κινηματογραφικού τύπου» αποκαλύψεων, αλλά όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα θα μετρηθεί ξανά η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της και τότε θα επανέλθει στα πραγματικά της μεγέθη. Αρμόδιος παράγων του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι «πράγματι με αυτές τις εξελίξεις αναβαθμίζεται το κύρος του Σαμαρά.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου