Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τον χαβά τους οι Γερμανοί: «Η πολιτική μας δεν αλλάζει»


Οι Γερμανοί επιτετραμμένοι στην Αθήνα είναι απόλυτοι: «Η πολιτική μας δεν αλλάζει…Αυτό πρέπει να το καταλάβετε». Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, τόσο ο γερμανός πρεσβευτής στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Βόλφγκανγκ Ντολτ, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, της περίφημης Task Force, o Χορστ Ράιχενμπαχ, ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και απεσταλμένος της Καγκελαρίας, Γιοακίμ Φούχτελ, αλλά και οι ηγεσίες των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα, όπως π.χ. η Σουζάνα Φογκτ.
Οι εν Ελλάδι Γερμανοί που προωθούν τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης στην Αθήνα, στα πλαίσια της στρατηγικής τους, συναντούν πολλούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, αλλά και ορισμένους δημοσιογράφους και κάνοντας κυριολεκτικά…«κατήχηση» προσπαθούν, πρώτον να μάθουν ειδήσεις
και να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για την Καγκελαρία και από την άλλη, επιδιώκουν να κερδίσουν νέους φίλους και συμμάχους.
Μια χαρακτηριστική σύναξη είχε γίνει στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, την βραδιά των Γερμανικών εκλογών, όπου παρόντες ήταν αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ενώ συνεχείς είναι οι συνάξεις σε γνωστά στέκια των Αθηνών, στα οποία συζητούνται τα σενάρια της επόμενης μέρας.
Οι εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής εκ των πραγμάτων κυριαρχούν, όπως και οι συζητήσεις για το εάν θα αντέξει η δικομματική κυβέρνηση.
Για να αντέξει το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μην υπάρχει περαιτέρω πίεση με την επιβολή νέων μέτρων. Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, αν και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας, λένε όχι στα νέα μέτρα.
Την ίδια στιγμή όμως οι Γερμανοί επιτετραμμένοι στην Αθήνα εξακολουθούν να λένε σε ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα θα είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Οι Γερμανοί επιμένουν ότι η πολιτική ελίτ της χώρας δεν έχει διαπιστώσει να έχει γίνει αρκετή αυτοκριτική για τις πραγματικές αιτίες που εγκλώβισαν την Ελλάδα στην κρίση. Εξακολουθούν να έχουν ύφος δέκα καρδιναλίων και να συμπεριφέρονται ωσάν η χώρα να είναι αποικία τους.
«Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι μονόδρομος» τονίζουν μονότονα οι Γερμανοί και σημειώνουν ότι η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίζει «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο θα χρησιμοποιεί για να πληρώνει τόκους.
Το δόγμα της λιτότητας είναι στην καρδιά της συνταγής των Γερμανών και επιμένουν στις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, δηλ. απολύσεις και διαρθρωτικές κινήσεις.
Το γερμανικό κατεστημένο στην ελληνική πρωτεύουσα, εκτός από τις συστάσεις, παροτρύνσεις και νουθεσίες προς την πολιτική και οικονομική ελίτ, αναζητά και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν ρόλο την επόμενη μέρα στην χώρα και να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία.
Μάρκος Αυρήλιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου