Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οργανικές θέσεις με υψηλό «τίμημα»

 Τη χορήγηση οργανικών θέσεων σε σχολεία για όλους τους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές) υποσχέθηκε χθες στην ΟΛΜΕ ο υπ. Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Πρόκειται για απόφαση που διασφαλίζει τη θέση των 146.000 εκπαιδευτικών, με υψηλό «τίμημα», κυρίως τους νεότερους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν, για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό ωράριο, να κάνουν μάθημα έως και σε 5 διαφορετικά σχολεία ή και απόγευμα. Από την άλλη, η επιλογή του κ. Αρβανιτόπουλου αναμένεται να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές καθώς το συναρμόδιο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζεται αρνητικό στην προσυπογραφή της. Και αυτό, διότι θεωρεί ότι η απονομή σε όλους τους εκπαιδευτικούς οργανικής θέσης σε σχολείο δημιουργεί ανελαστικές συνθήκες για την ορθή διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με βάση το ισχύον καθεστώς,
σήμερα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση μόνο κατά κλάδο και είναι στη διάθεση των τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που τους τοποθετούν σε σχολεία.
 Ειδικότερα, η ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Οτι, έως 21 Οκτωβρίου, όλοι οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν οργανική θέση στο σχολείο όπου τώρα υπηρετούν ή έχουν τις περισσότερες ώρες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Επίσης, οι επί θητεία υπηρετούντες (π.χ. διευθυντές), οι αποσπασμένοι, οι εν αδεία και όσοι υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης θα αποκτήσουν οργανική θέση, η οποία θα καθορισθεί με απόφαση του διευθυντή Διεύθυνσης, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ο εκπαιδευτικός θα κάνει αίτηση προτίμησης για έως πέντε σχολεία.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι για την εξάντληση του υποχρεωτικού ωραρίου ένας εκπαιδευτικός θα μπορεί να εργάζεται σε έως και πέντε όμορα σχολεία, σε ενδοσχολικές δραστηριότητες (π.χ. ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση γλωσσομάθειας, αθλητικές δραστηριότητες). Με τη νέα ρύθμιση, πάντως, θα δυσκολέψουν οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις, αφού θα συναρτώνται με τις αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών (π.χ. λόγω συνταξιοδότησης) από τα σχολεία. Τέλος, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που ορίζει ότι, εάν η κατάληψη ενός σχολείου ξεπεράσει το τριήμερο, για κάθε επιπλέον ημέρα θα παρατείνεται το διδακτικό έτος αντίστοιχα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου