Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Υποχρεωτικό το αγροτικό για τους νέους γιατρούς, αλλιώς δεν θα μπορούν να διοριστούν στο ΕΣΥ

giatrosΥποχρεωτικό γίνεται ξανά το αγροτικό για τους νέους γιατρούς όχι όμως πριν από την ειδικότητα αλλά πριν από τις εξετάσεις για τον τίτλο της.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, με βάσει τροπολογία που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας όσοι δεν κάνουν υπηρεσία υπαίθρου δεν θα μπορούν να διοριστούν στο ΕΣΥ αλλά δεν θα μπορούν να συμβληθούν και με τον ΕΟΠΥΥ. Με την ίδια τροπολογία το υπουργείο επιχειρεί να προσελκύσει επικουρικούς γιατρούς (μετά συζύγων και τέκνων) τριετούς θητείας στα μικρά νοσοκομεία των νησιών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής θα πρέπει να κάνουν για ένα
χρόνο αγροτικό όπως ίσχυε μέχρι πριν από δέκα χρόνια περίπου.
Μάλιστα, το υποχρεωτικό αγροτικό θα αφορά και όσους έχουν κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα να εργαστούν καθώς για να πάρουν τη σχετική αναγνώριση ειδικότητας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας θα τους ζητηθεί αντίστοιχα βεβαίωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπεται παράταση του αγροτικού κατά έναν ολόκληρο χρόνο ενώ αν στο μεταξύ εμφανιστεί νέος γιατρός για να καλύψει τη θέση, ο υπηρετών μπορεί να συνεχίσει έως την ολοκλήρωση του έτους τη θητεία του σε άλλο περιφερειακό ιατρείο που να ανήκει όμως στο ίδιο Κέντρο Υγείας.
Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας ρυθμίζει και τις… οικογενειακές σχέσεις αφού με την τροπολογία δίνεται η ευκαιρία στα παντρεμένα ζευγάρια να εργάζονται μαζί, καθώς στη περίπτωση που επικουρικός γιατρός τοποθετηθεί σε νησιωτική περιοχή δικαιούται και η σύζυγος ή ο σύζυγος αν είναι ιατρός να τοποθετηθεί στο ίδιο νοσοκομείο εφόσον προκηρυχθεί θέση με την ειδικότητά του.
Τέλος, αλλαγές έρχονται και για τους επικουρικούς γιατρούς καθώς η θητεία τους σε μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας και των νησιών γίνεται πλέον τριετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου