Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ: 4ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

«Σεμινάρια ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα ISE και GOLAB»


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ISE (Inspiring Science Education) είναι μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή της διερευνητικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα πλαίσια του ISE, επιστήμονες, ερευνητές, επιμορφωτές και εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διερευνητικές βέλτιστες πρακτικές για να δημιουργήσουν αντίστοιχα σενάρια που θα ενσωματωθούν στην καθημερινή πρακτική των ευρωπαϊκών σχολείων. Οι βέλτιστες αυτές πρακτικές αφορούν στη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μαθηματικά, Τεχνολογία, Πληροφορική κλπ, ενώ είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να μπορούν να στηρίξουν εκπαιδευτικά σενάρια σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, από ωριαία μαθήματα και το σχολικό εργαστήριο έως τις ερευνητικές εργασίες μαθητών.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Go-Lab (Global online science labs Inquiry Learning at school) αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον που υποστηρίζει και ενισχύει τη χρήση επιστημονικών διατάξεων και εικονικών πειραμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία  τα οποία παρέχονται από γνωστά
ερευνητικά κέντρα, επιστημονικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών – CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος - ESA κ.ά. Αυτές οι επιστημονικές διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ως επέκταση και ενίσχυση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας παρέχοντας τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν ευρύτερα πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα. Οι μαθητές μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν επιστημονικές διατάξεις και να διεξάγουν πειράματα αλλά επίσης να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά πειραματικά δεδομένα και να κάνουν χρήση εξελιγμένων εργαλείων για τη συλλογή και ανάλυση τους δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να αναδείξουν το πηγαίο ενδιαφέρον τους για την κατανόηση του κόσμου.

Σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και στα πλαίσια των προγραμμάτων ISE και Go-Lab διοργανώνονται ενημερωτικές και επιμορφωτικές παρουσιάσεις/σεμινάρια για εκπαιδευτικούς ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις προτεινόμενες  βέλτιστες πρακτικές για να σχεδιάσουν μαθήματα και εκπαιδευτικά σενάρια σύμφωνα με το πρότυπο της διερευνητικής διδασκαλίας.








                                                                                      


Προτεινόμενο πρόγραμμα δράσεων του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής για το 4ο Φεστιβάλ  Βιομηχανικής Πληροφορικής, Καβάλα, Οκτ 2013

1.    Τετάρτη 16.10.2013 (ή Πέμπτη 17.10.2013 μετά από συνεννόηση με το Σχολικό Σύμβουλο)
Παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Inspiring Science Education» και «Go-Lab». Η παρουσίαση θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τον τοπικό σχολικό σύμβουλο ΠΕ4. Στο περίπτερο της ΕΑ στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστεί η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας με εφαρμογή στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών.
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Δρ. Λαζούδης Άγγελος

2.    Πέμπτη 17.10.2013
Ζωντανή σύνδεση με το δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων  «Faulkes» και παρουσίαση προσομοίωσης σύγκρουσης γαλαξιών με τη χρήση applets. H σύνδεση θα γίνει στο περίπτερο της ΕΑ στο χώρο της έκθεσης.
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τσουρλιδάκη Ελευθερία

3.    Παρασκευή 18.10.2013
Παρουσίαση με θέμα «Επιστημονικές πειραματικές διατάξεις και εικονικά πειράματα στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παραδείγματα και εφαρμογές».
Ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS στο CERN και συνομιλία μέσω  τηλεδιάσκεψης. H σύνδεση θα γίνει στο περίπτερο της ΕΑ στο χώρο της έκθεσης.
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Δρ. Μαυρομανωλάκης Γεώργιος

Παρουσίαση του λογισμικού ΗΥΡΑΤΙΑ για την επεξεργασία δεδομένων του πειράματος ATLAS από μαθητές. H παρουσίαση θα γίνει στο περίπτερο της ΕΑ στο χώρο της έκθεσης.
Υπεύθυνος διοργάνωσης:  Βουράκης Στέλιος

4.    Σάββατο 19.10.2013
Παρουσίαση/επιμόρφωση για τη χρήση του λογισμικού ΗΥΡΑΤΙΑ στη σχολική τάξη για την επεξεργασία των δεδομένων του πειράματος ATLAS από μαθητές. Η παρουσίαση θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και θα γίνει στο περίπτερο της ΕΑ στο χώρο της έκθεσης.
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Βουράκης Στέλιος











Άγγελος Λαζούδης
Ο Άγγελος Λαζούδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994). Το 2000, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Masters στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφια των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Temple πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα της λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI). Το 2005 του απονεμήθηκε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Temple o Διδακτορικός Τίτλος σπουδών στην Κβαντική Οπτική/Φασματοσκοπία για την διατριβή του με θέμα : "Ηλεκτρομαγνητική επαγώμενη διαφάνεια σε διατομικά μόρια και φασματοσκοπικές εφαρμογές". Κατά την διάρκεια των σπουδών του δίδαξε εργαστήρια (1997-2003) και μαθήματα Φυσικής (2003-2005) σε προπτυχιακό επίπεδο. Από το 2005 και έως το τέλος του 2007 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος Marie-Curie στο ϊδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αποτέλεσε μέλος της ομάδος του Dr. von Klitzing με κύριο αντικείμενο την έρευνα σε συμπύκνωμα Bose-Einstein. Από τον Δεκέμβριο του 2007 ανήκει στο προσωπικό του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμναικής Αγωγής υπεύθυνος ερευνητικών έργων που σχετίζονται με την δημιουργία εκπαιδευτικών βιβλιοθηκών και με εφαρμογές νέων τεχνολογιών (φορετά υπολογιστικά συστήματα, επαυξημένη πραγματικότητα κτλ) στην διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

Georgios Mavromanolakis
Dr. Georgios Mavromanolakis graduated from the University of Athens with a Bachelors Degree in Physics and a Masters Degree in Nuclear and Particle Physics. He did his Ph.D. at CERN (European Organization for Nuclear Research) in Geneva-Switzerland. His thesis was on the development and design of a tungsten/quartz-fiber calorimetric detector, which is now in operation at the CMS experiment at the Large Hadron Collider. From Aug 2003 until Jul 2008 he was a Research Associate at the High Energy Physics Group of the University of Cambridge, Cavendish Laboratory, Cambridge UK. As a member of international scientific collaborations he worked on the research and development of innovative calorimetric detector technologies for next generation high energy physics experiments. He led the various phases of the R&D programmes, from conceptual design and computational simulation of detector systems, to preparation of testing of prototypes, experimental operation and data analysis. He conducted experimental test campaigns at various research accelerator facilities at DESY/Hamburg-Germany, CERN/Geneva-Switzerland and Fermilab/Chicago-USA. While being employed by the University of Cambridge he was awarded the International Fellowship of the Fermi National Accelerator Laboratory in USA to continue his research as a Guest Scientist of the Division of Experimental Physics Projects (from Jan 2007 until Jan 2009). From Mar 2009 until Dec 2011 he joined CERN as a Research Scientist/Fellow working on the R&D of novel scintillating crystal materials with applications in the fields of particle physics, medical imaging and homeland security. Also as a member of the CMS Collaboration he participated in the data analysis of the experiment and in the preliminary upgrade studies of its detectors. In 2012 he was a Visiting Professor at the University of Cyprus where he taught at the Department of Electrical and Computer Engineering and at the Department of Physics. In Sep 2012 he joined the Research and Development Department of Ellinogermaniki Agogi as a researcher and project manager of EU funded projects on science, technology and education.

Ελευθερία Τσουρλιδάκη
Η Ελευθερία Τσουρλιδάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στην υπολογιστική Φυσική. Το 2008 πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστροφυσική και Μηχανική από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των θετικών επιστημών βασιζόμενη στη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και στη μέγιστη αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών. Η εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει τη διδασκαλία των μαθημάτων φυσικής, χημείας και μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής από τον Ιανουάριο του 2010 με κύρια ασχολία τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων που εστιάζουν στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών καθώς και την κατάρτιση εκπαιδευτικών στη χρήση νέων τεχνολογιών.

 


Ημερήσιο Πρόγραμμα
4ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

9.00 έως 14.00 Επισκέψεις σχολείων
15.00 έως 21.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
19.00 έως 21.00 Προβολή ταινίας:  «Ο νέος Φρανκενστάϊν»   Κωμωδία.

Τετάρτη 16-10-2013
9.00 έως 14.00 Επισκέψεις σχολείων
15.00 έως 21.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
17.00 έως 19.00 Σεμινάριο για ενηλίκους: «Νέες τεχνολογίες και εφαρμογές Aduino»
19.00 έως 21.00 Προβολή ταινίας:  «Αίνσταϊν και Έντιγκεν», Επιστημονικής ιστορίας.

Πέμπτη 17-10-2013
9.00 έως 14.00 Επισκέψεις σχολείων
15.00 έως 21.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
17.00 έως 19.00 Σεμινάριο για ενηλίκους: «Νέες τεχνολογίες και εφαρμογές Aduino»
19.00 έως 21.00 Προβολή ταινίας:  «Ταινίες μικρού μήκους»

Παρασκευή 18-10-2013
9.00 έως 14.00 Επισκέψεις σχολείων
15.00 έως 21.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
17.00 έως 19.00 Σεμινάριο για ενηλίκους: «Νέες τεχνολογίες και εφαρμογές Aduino»
19.00 έως 21.00 Προβολή ταινίας:  1. «Οι έξυπνες μηχανές των Θεών (Τα αυτόματα του Ήρωνα κ.α.)».  2. «Ο υπολογιστής  των Αντικυθήρων» Επιστημονικά Ντοκιμαντέρ.

Σάββατο  19-10-2013
9.00 έως 17.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
17.00-21.00 Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της ρομποτικής στην ανάπτυξη»
21.00 έως 24.00 Μουσική εκδήλωση στο υπαίθριο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

Κυριακή  20-10-2013
10.30 έως 17.00 Επισκέψεις φοιτητών-πολιτών.
17.00-20.30 Πολιτική ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της ρομποτικής στην ανάπτυξη»
20.30-21.00 Βραβεύσεις  εργασιών.
21.00 έως 21.45 Μουσική εκδήλωση στο αμφιθέατρο ΤΕΙ.
21.45-22.00 Κλείσιμο Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου