Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εκπαιδευτικοί 2 ταχυτήτων στα δημόσια σχολεία

Νέο σύστημα παραιτήσεων για τους εκπαιδευτικούςΜέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ αναμένεται να στελεχωθούν πολλές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Ανάμεσα στις ειδικότητες με τις οποίες θα στελεχωθούν τα δημόσια σχολεία είναι και αυτή των νηπιαγωγών καθώς έχουν εγκριθεί 600 θέσεις. Ήδη σύμφωνα με αιρετούς στη Σάμο αναμένεται να προσληφθούν 4 νηπιαγωγοί ενώ στο νομό Ηρακλείου 32 νηπιαγωγοί μέσω ΟΑΕΔ. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών καθώς δημιουργείται το εξής παράδοξο. Από τη μια θα εργάζονται νηπιαγωγοί που έχουν προσληφθεί μέσω των πινάκων αναπληρωτών του Υπουργείου Παιδείας και από την άλλη θα προσλαμβάνονται για την ίδια ειδικότητα άτομα μέσω του ΟΑΕΔ.
Διαφορετικός είναι και ο τρόπος επιλογής. Στο Υπουργείο Παιδείας βασικά κριτήρια για την επιλογή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει οι εκπαιδευτικοί μέχρι και
τις 30-6-2010 από τους δυο ΑΣΕΠ των παρελθόντων ετών καθώς και τα μόρια τις προϋπηρεσίας τους.
Αντίθετα για τους νηπιαγωγούς που θα εργαστούν μέσω του ΟΑΕΔ η επιλογή θα γίνει επίσης με μοριοδότηση που όμως θα διαφέρει από αυτή του Υπουργείου Παιδείας.
Στα κριτήρια που θέτει ο ΟΑΕΔ μοριοδοτείται αδρά η ανεργία ενώ στα μοριοδοτηθέντα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται το εισόδημα, η ηλικία, τα ανήλικα τέκνα κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει και μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις δυο κατηγορίες των εκπαιδευτικών. Ένας αναπληρωτής με σύμβασή εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς παιδιά αμείβεται περίπου με 875 ευρώ ενώ όσοι προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ θα αμείβονται με 490 ευρώ εάν είναι άνω των 25 ετών και με 427 ευρώ αν έχουν ηλικία μικρότερη των 25 ετών.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι όσοι προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση ενώ δεν απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης όπως συμβαίνει με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Για το όλο θέμα έχουν προκληθεί αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα ενώ γλαφυρές ήταν και οι δηλώσεις του τέως αιρετού των δασκάλων κ. Καψαλάκη στο irakliolive οποίος δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχολεία θα περάσουν στην εποπτεία των δήμων και οι δάσκαλοι θα μετατραπούν σε δημοδιδασκάλους ενώ είπε για το εν λόγω πρόγραμμα ότι δείχνει τις προθέσεις του Υπουργείου για κάλυψη των κενών μέσω του ΟΑΕΔ.
Έντονη είναι και η αντίδραση της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών που με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο καλεί άμεσα τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να παρέμβει και να ενημερώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα (έπρεπε ήδη να το είχε κάνει), που αν ισχύει συνεπάγεται τη καταπάτηση και εκθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου