Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 22 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Το Εφετείο παγώνει τις διαθεσιμότητες

Πρώτη νίκη για τους εκπαιδευτικούς η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Προσωρινή προστασία σε 22 εκπαιδευτικούς που μπήκαν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας έδωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μετρά τους πρώτους 12.500 «διαθεσίμους» στο πλαίσιο των συμφωνιών της με την τρόικα.
Πρώτη νίκη για τους εκπαιδευτικούς η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Το δικαστήριο έκανε δεκτή ομαδική αίτηση καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, χορηγώντας προσωρινή διαταγή που παγώνει την ισχύ της απόφασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κόντρα στη δικαστηριακή πρακτική, που θέλει να γίνονται δεκτά, με φειδώ, ασφαλιστικά μέτρα υπέρ εργαζομένων, το δικαστήριο αναστέλλει προσώρας την επίμαχη απόφαση.
Οπως αναφέρει ο δικηγόρος των καθηγητών Απ. Παπακωνσταντίνου, είναι η πρώτη προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το Διοικητικό Εφετείο σε ομαδική αίτηση. Ο ίδιος εξηγεί ότι μετά την εξέλιξη αυτή όλοι οι εκπαιδευτικοί που προσέφυγαν στο δικαστήριο θα εξαιρεθούν από τη
διαθεσιμότητα και θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, λαμβάνοντας πλήρεις αποδοχές.
Παράλληλα, ο ίδιος έχει υποβάλει αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να κριθεί η υπόθεση των καθηγητών ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου στο πλαίσιο της πρότυπης δίκης.
Η δικαστική ετυμηγορία θεωρείται πρόκριμα και για ανάλογες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Διοικητικό Εφετείο από δημοτικούς αστυνομικούς.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο ΣτΕ η κατάθεση προσφυγών κατά της διαθεσιμότητας. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι οι σαρωτικές καταργήσεις θέσεων συρρικνώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και μεταβάλλουν την οργανωτική δομή του Δημοσίου σε συμμόρφωση προς τις επιταγές της τρόικας. Ζητούν να ακυρωθούν ως αντίθετες στο Σύνταγμα δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατάργησαν συνολικά 1.765 θέσεις, από τις οποίες οι 1.665 στα δημόσια νοσοκομεία.
Οπως αναφέρεται στις προσφυγές, με τρόπο αποσπασματικό και χωρίς να προηγηθεί μελέτη για τις ανάγκες των νοσοκομείων και του υπουργείου Εμπορίου, οι 1.765 υπάλληλοι μπήκαν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου