Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Προτιμήσεις υποψηφίων στις Πανελλαδικές: Συνωστισμός για 20 Τμήματα

Προτιμήσεις υποψηφίων στις Πανελλαδικές: Συνωστισμός για 20 Τμήματα
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ

Ελάχιστες σχολές εμπιστεύτηκαν οι περσινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς από την ανάλυση των πρώτων προτιμήσεων φαίνεται ότι 22.000 μαθητές οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αριστούχοι επέλεξαν μόλις 20 πανεπιστημιακά τμήματα και διεκδίκησαν 3.680 θέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 21.958 υποψήφιοι της κατηγορίας του 90% των θέσεων επί συνόλου 77.024 δήλωσαν μόλις 20 πανεπιστημιακές σχολές και από αυτούς, κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 16,7% στη σχολή πρώτης προτίμησης.
Ο ανταγωνισμός στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα υψηλόβαθμα τμήματα και τις σχολές που δίνουν ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση ήταν σκληρότερος από κάθε άλλη χρονιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 3 στους 10 υποψηφίους επέλεξαν να βάλουν στην κορυφή του
μηχανογραφικού 20 σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρόκειται κυρίως για Νομικές σχολές, Ιατρικής, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Ψυχολογίας κ.ά. Στην κορυφή των προτιμήσεων από όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, βρέθηκε η Νομική σχολή της Αθήνας, η οποία επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 2.549 υποψηφίους της γενικής σειράς και συνολικά από 3.644 όλων των κατηγοριών.
Ακολούθησε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το οποίο ψήφισαν 1.948 υποψήφιοι ως πρώτη προτίμηση, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Ιατρική Αθήνας με 1.840.
Ακολουθούν n Νομική του Αριστοτελείου (1.442) και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθήνας (1.374).
Στη λίστα με τα 20 τμήματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, σι βάσεις εισαγωγής είναι πολύ υψηλές και στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από 17.000 με 18.000 μόρια.
Εξαιρέσεις Υπάρχουν όμως και ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της Σχολής Πλοιάρχων, όπου n βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 10.651. Ακόμα και σε αυτήν τη σχολή, όμως, το ποσοστό επιτυχίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, φτάνοντας μόλις το 19,80%. Πάντως, αν επιχειρηθεί να γίνει μία σύγκριση με τις πρώτες προτιμήσεις των προηγούμενων Πανελλαδικών, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν σημαντικά οι πρώτες προτιμήσεις στα τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, Ιατρικής και σε λίγα Πολυτεχνικά, όπως σε αυτό των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπο λογιστών του ΕΜΠ.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα Παιδαγωγικό τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα της Αθήνας, το οποίο επιλέχθηκε ως κορυφαία προτίμηση φέτος από 737 υποψηφίους έναντι 1.335 την προηγούμενη χρονιά. To αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε από 584 έναντι 1.433 πέρυσι. Πτώση υπήρξε και σε ορισμένα Πολυτεχνικά, όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών

ΕΘΝΟΣ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου