Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Εισαγγελέας: 20 χρόνια στον Ακη, 16 στον Σμπώκο, 12 στη Σταμάτη, 10 στην Αρετή (ΒΙΝΤΕΟ)

Eνοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση κρίθηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Oι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έκριναν ομόφωνα ένοχο τον Ακη Τσοχατζόπουλο καθώς και ακόμα 16 συγκατηγορούμενούς του, ενώ δύο κρίθηκαν αθώοι.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές ύστερα από 60 συνεδριάσεις έκριναν ενόχους τους: Ακη Τσοχατζόπουλο,
Αστέριο Οικονομίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννη Σμπώκο, Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και Γιώργο Κωνσταντάτο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους - αλλά χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ' επάγγελμα - τον Παναγιώτη Σταμάτη, αδελφό της συζύγου του πρώην υπουργού, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου πρώην σύζυγο του Ακη, τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή Φώτη Αρβανίτη και τον ιδιοκτήτη του «Ιανού», Νίκο Καρατζά.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης.

Το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό, ο οποίος - κατά τους δικαστές - ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 ως τη λήξη της θητείας του (στις 23 Οκτωβρίου 2001), που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1.

Τα ωφελήματα μάλιστα που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δρχ.). Καταβάλλονταν δε τμηματικά στον πρώην υπουργό επί μία δεκαετία από παρένθετα πρόσωπα (Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματάντο, Φουάντα Αλ Ζαγιανυτ, Ζήγρα, Σμπώκο, Ντ.Μιχαηλίδη) και υπεράκτιες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις δικηγόρων για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση ήταν να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην δύο, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου