Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Από 15 έως 20 Οκτωβρίου 2013 στο Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. Τα «μικρά τεχνολογικά θαύματα» του φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής


Η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με την επιστήμη της πληροφορικής, είναι ο ένας στόχος του ετήσιου φεστιβάλ που διοργανώνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έδρα την πόλη της Καβάλας.

Ο άλλος, μεγάλος, στόχος του i-fest, όπως δήλωσε χθες ο προϊστάμενος του Τμήματος, Δημήτρης Πογαρίδης, είναι να στρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων της πληροφορικής. «Στην Καβάλα πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις της πληροφορικής,
έστω ως παραρτήματα διεθνών εταιρειών», επεσήμανε.

Φέτος, το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής θα φιλοξενηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Η μεταφορά του, σημείωσε ο Δ. Πογαρίδης, από το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στο Τ.Ε.Ι. έγινε, καταρχάς, για οικονομικούς λόγους. Η λειτουργία της έκθεσης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, επίσης, θα διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων της Καβάλας, αλλά και των σπουδαστών, που αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι.

Ωστόσο, το φεστιβάλ απευθύνεται, κυρίως, στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον Δ. Πογαρίδη, φέτος θα επισκεφτούν την έκθεση οκτακόσιοι μαθητές, καθημερινά, από σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές του φεστιβάλ, θα ξεναγηθούν, συντεταγμένα, στα σαράντα και πλέον εκθέματα, ενώ θα παρακολουθήσουν εκλαϊκευμένες ομιλίες από ειδικούς καθηγητές της πληροφορικής.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει και μία δίωρη ομιλία για τους γονείς των μαθητών, η οποία θα τους μυήσει, με απλό τρόπο, στα «μυστικά» της χρήσης των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου και της γλώσσας που χρησιμοποιεί η νεολαία. Εκτός από τις ομιλίες θα γίνουν σεμινάρια για τους μυημένους στην πληροφορική, προβολές ταινιών, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με τις βραβεύσεις των πέντε καλύτερων εργασιών της έκθεσης, τις οποίες θα ψηφίσουν οι σπουδαστές. Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι χορηγός της διοργάνωσης, για πρώτη φορά, θα είναι και ο Δήμος Καβάλας, που διέθεσε και ένα περίπτερο στην πλατεία καπνεργάτη για την προβολή του φεστιβάλ.

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Καθημερινά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από 19.00 έως 21.00, θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και επιστημονικά ντοκιμαντέρ.
Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από 17.00 έως 19.00, θα γίνουν σεμινάρια με θέμα: «Χτίζω το πρώτο μου ρομπότ, Ο μικροελεγκτής Arduino».
Την Τετάρτη, από 15.00 έως 17.00, θα γίνει παρουσίαση με θέμα: «Επιστημονικές πειραματικές διατάξεις και εικονικά πειράματα στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παραδείγματα και εφαρμογές, καθώς και ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS στο CERN και συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την Πέμπτη, από 17.00 έως 19.00, θα γίνει επιμόρφωση που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, για τη χρήση του λογισμικού ΗΥΡΑΤΙΑ στη σχολική τάξη.
Το Σάββατο, από 11.00 έως 13.00, θα γίνει στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. ομιλία με θέμα: «Το Διαδικτυακό Αλφαβητάρι», που απευθύνεται στους γονείς των παιδιών και θα τους εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακολουθούν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν είναι στο διαδίκτυο.
Το Σάββατο, επίσης, από 15.30 έως 21.00, θα γίνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις ρομποτικής» και ομιλητές καθηγητές κύρους από τα Πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.

Το βράδυ του Σαββάτου στις 9.00 θα αρχίσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Την Κυριακή, από 15.30 έως 21.00, θα γίνει αναπτυξιακή ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες και ανάπτυξη» και ομιλητές ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και της επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου